Renault a precizat că a vândut către investitori instituţionali un pachet de 138 milioane acţiuni ordinare, reprezentând 6,5% din capital şi 17,2% din drepturile de vot la Volvo AB, la un preţ de 95,25 coroane suedeze per titlu, ceea ce i-a permis să strângă pentru 12,78 miliarde de coroane suedeze (1,476 miliarde de euro).

Compania a precizat că sumele rezultate în urma acestei operaţiuni vor servi la "continuarea procesului de reducere a datoriilor şi la investiţii, în special în Franţa, Rusia şi China", se arată într-un comunicat de presă. Datoriile Renault au scăzut constant de la opt miliarde de euro în 2008 la aproximativ 818 milioane de euro la finele primei jumătăţi a acestui an.

Guvernul francez (care deţine 15% din acţiunile Renault) a anunţat şi el că 45% din suma rezultată din vânzarea participaţiei la Volvo AB (adică 664 milioane de euro) va fi alocată pentru întărirea bazei industriale a Renault din Franţa.

Dincolo de rezultatul financiar al operaţiunii, vânzarea acestui pachet de acţiuni pune capăt unei relaţii de 11 ani între Renault şi Volvo AB. În anul 2001 Renault şi-a vândut divizia de camioane către Volvo AB, al doilea producător mondial de camioane după grupul german Daimler. Volvo AB are 100.000 de angajaţi şi uzine în 20 de ţări iar anul trecut a realizat un profit net de două miliarde de euro la o cifră de afaceri de 34 miliarde de euro.

Începând din 1999 Volvo AB (producător de camioane şi autobuze) a devenit independent de constructorul de autovehicule cu acelaşi nume Volvo Automobiles, care în prezent se află în proprietatea grupului chinez Geely, care l-a cumpărat de la grupul american Ford.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. Recent, la Salonul Auto de la Paris, Dacia a prezentat noile modele Logan, Sandero şi Sandero Stepway.
Sursa: Agerpres