Efectele situatiei financiare si economice din ultimele luni se resimt in toate mediile, sub diferite forme: reducerea lichiditatilor, modificarea preturilor, regandirea bugetelor si recalcularea lor in minus.
Toate acestea i-au adus pe multi chiriasi, fie ca vorbim despre persoane fizice sau despre agenti economici, in situatia de a nu-si mai putea indeplini obligatiile fata de proprietari si de a nu-si achita chiria la timp. La fel de multi sunt si cei care inca nu au ajuns in imposibilitate de plata, dar din inertie sau chiar fiindca si-au refacut calculele, ajung la concluzia ca trebuie sa reduca din cheltuielile pentru chirie.
Cea mai la indemana solutie este renegocierea contractului si adaptarea termenilor contractuali la noile circumstante economice.
“Cum majoritatea chiriilor au suferit ajustari de 15-20%, locatarii se simt indreptatiti sa-i ceara proprietarului sa regandeasca pretul si pentru ei sau, in unele cazuri, sa inghete euro la un anumit curs (ex: 4 lei)”, explica reprezentantii EuroMetropola.
Ce motive ar avea proprietarul sa accepte aceste conditii?
“Unul dintre ele ar fi ca nu este cea mai buna perioada pentru a gasi chiriasi solvabili, ar putea astepta luni cu biroul sau casa goale pana se va gasi un nou locatar, timp in care proprietarul va achita din buzunarul propriu cheltuielile de intretinere. Al doilea motiv este acela ca acomodarea unui nou chirias ar putea prespune cheltuieli extra pentru proprietar: igienizare spatiului (zugravire, inlocuire diverse), mobilier suplimentar etc”, au adaugat cei de la EuroMetropola.
Desigur, daca renegocierea esueaza, singura varianta ramane relocarea. Cel mai mare avantaj este acela ca stocul de spatii de inchiriat pe toate segmentele s-a diversificat, piata nu este inca in intregime a clientului, insa exista mai multe variante pentru chiriasi:
Rezidential – oferta s-a diversificat in special datorita acelor proprietari care detineau mai multe imobile si care nu au apucat sa-si vanda casele pe varf de piata. Odata cu debutul crizei nu au mai reusit sa obtina pretul de vanzare asteptat, singura solutie ramand momentan cea a inchirierii.
“Preturile chiriilor au scazut in unele cazuri si cu 40%: o vila de lux la Piata Presei Libere se putea inchiria in urma cu 4 luni pentru 2.500 euro/luna, pretul actual fiind de 1.500 euro/luna”, exemplifica consultantii EuroMetropola.
Birouri si spatii comerciale – cel mai dramatic efect al recesiunii, falimentul, a adus pe piata spatiile comerciale si de birouri eliberate de companiile care nu au mai rezistat. Semnificativ de multe din cele care nu au ajuns inca in acest punct, s-au vazut totusi in situatia de a renunta la spatiile de birouri extravagante (ample si scumpe) si s-au reorientat spre spatii mai ieftine. Diversi agenti economici si-au reanalizat strategia si au recurs la optimizarea business-ului prin inchiderea spatiilor neproductive.
“Asa se face ca un birou din Pta Unirii (constructie 2009) pe care il inchiriai in urma cu 2 luni cu 18 euro/mp, acum il poti rezerva pentru 12 euro/mp”, au mai aratat cei de la EuroMetropola.
Relocarea are un singur dezavantaj, indiferent daca este locuinta, birou sau spatiu comercial, acela ca este putin probabil ca spatiul relocarii sa indeplineasca integral cerintele clientilor si in unele cazuri trebuie suportate amenajarile din bugetul personal (in special in cazul spatiilor comerciale).
De asemenea, la incheierea unui nou contract de inchiriere, proprietarul va solicita si garantie si avans, deci trebuie avute in vedere si rezervele. Totusi, decizia de relocare intr-un spatiu mai ieftin (si uneori chiar superior calitativ) va avea efecte pe termen lung, economiile facute fiind deloc neglijabile.