Precizări de ultimă oră de la Curtea Constituţională cu privire la turul întâi al alegerilor prezidenţiale, ale cărui voturi se renumără. În plus, a fost depusă la CCR şi o cerere de anulare a acestui tur de scrutin. Iată ce a transmis CCR duminică după-amiază.
CCR nu va transmite nicio informaţie nouă legată de turul întâi astăzi, 1 decembrie
CCR nu va face astăzi niciun anunţ cu privire la renumărarea voturilor de la turul întâi sau anularea alegerilor. Iată clarificările sosite în urmă cu puţin timp de la judecătorii constituţionali.
„Ca urmare a numeroaselor solicitari din partea reprezentantilor mass-media, va precizăm ca, astazi, CCR nu va transmite niciun anunt si nicio comunicare.
Nu este reala informatia ca se va face un anunt dupa ora 22:00.
Urmatoarea comunicare a CCR va fi dupa sedinta programata pentru data de 2 decembrie 2024”, au transmis reprezentanţii CCR în urmă cu puţin timp.
Curtea Constituţională a României urma să se pronunţe vineri, 29 noiembrie, pe tema unei cereri de anulare a turului întâi al alegerilor prezidenţiale. Decizia a fost însă una de amânare, următoarea şedinţă pe această temă urmând să aibă loc luni, 2 decembrie.
„În ziua de 29 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării și renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17:00”, a explicat instituţia.
În ce condiţii se pot anula alegerile?
Curtea Constituțională a României a primit miercuri două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, acestea fiind formulate de candidații Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu.
Sebastian Constantin Popescu, candidat al Partidului Noua Românie, a obținut 14.502 voturi, reprezentând 0,15%, iar Cristian Terheș, susținut de Partidul Național Conservator Român, a acumulat 95.782 voturi, adică 1,03%.
Conform Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României, Curtea Constituțională poate anula alegerile în cazul în care se demonstrează că votarea și stabilirea rezultatelor au fost afectate de fraudă care ar putea modifica atribuirea mandatului sau ordinea candidaților eligibili pentru turul doi. În astfel de situații, Curtea poate dispune repetarea scrutinului în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Partidele, alianțele politice, organizațiile minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și candidații pot solicita anularea alegerilor, cu condiția ca cererea să fie depusă în maximum trei zile de la încheierea votului.