Renunță chiar acum la aceste obiceiuri! Ți-ar putea afecta ochii

ochi, ochii

SURSA FOTO: Dreamstime

Renunță chiar acum la aceste obiceiuri! Vederea nu ar trebui ignorată nicio secundă, deoarece ea contribuie la sănătatea ta generală. De exemplu, sănătatea ochilor poate fi un indicator al sănătății inimii și al unor boli cronice. Chiar dacă nu aveți probleme oculare cunoscute, este important să mergeți regulat la un control oftalmologic pentru a vă asigura că nu există probleme.

Uneori însă obiceiurile de zi cu zi ar putea fi cele care sabotează sănătatea ochilor. CNET a făcut o listă cu cele mai proaste obiceiuri pentru ochi și măsurile preventive pe care le puteți lua pentru a le evita.

Folosirea unor produse de machiaj expirate

Utilizarea rimelului și a creionului de ochi expirate pot pune ochii în pericol de infecție. O regulă generală bună atunci când determinați când vreți să știți dacă produsul respectiv e expirat este să căutați Perioada de după deschidere. Această ștampilă spune cât timp aveți după deschiderea produsului, înainte ca acesta să fie înlocuit. De exemplu, de obicei rimelul poate dura aproximativ trei luni.

De asemenea, este important să depozitați corect produsele cosmetice. Depozitarea necorespunzătoare poate afecta longevitatea unui produs și poate duce la creșterea bacteriilor sau a mucegaiului, expunându-vă la riscul unei infecții. 

Reutilizarea lentilelor de contact

Dacă crezi că economisești bani reciclând lentilele de contact, s-ar putea să constați că tratamentul ulterior te va costa mai mult decât credeai. Pentru că așa pot apărea multiple infecții oculare.

De altfel, un studiu din 2020 a constatat că persoanele care poartă lentile de contact reutilizabile au un risc de aproximativ patru ori mai mare de a dezvolta keratita Acanthamoeba, o infecție oculară rară, care poate crește riscul de pierdere a vederii sau de orbire, în comparație cu cei care folosesc zilnic lentile noi de contact.

De asemenea, dormitul cu lentilele de contact și lipsa de curățare adecvată a lentilelor poate crește semnificativ riscul unui ulcer corneean cauzat de o infecție bacteriană, fungică sau parazitară. Ca și cum nu ar fi suficient, pierderea vederii din cauza complicațiilor legate de lentilele de contact poate fi severă și permanentă.

Nu purtați ochelari de soare

Știi că pielea are nevoie de protecție solară pentru a o proteja de razele UV dăunătoare dar și ochii trebuie protejați. Medicii recomandă purtarea unor ochelari de protecție UV când suntem în aer liber sau într-o mașină, chiar dacă este înnorat. „Aceasta se datorează faptului că razele UVA și UVB dăunătoare din atmosferă pot crește riscul degenerescenței maculare, cataractei, cancerului de piele al pleoapelor și a altor boli ale ochiului”, explică ea. 

Pentru a vă proteja ochii, Sward sfătuiește să optați pentru ochelari de soare cu protecție UV 100% de fiecare dată când ieși afară. 

„Expunerea cumulativă la UV și daunele nu fac decât să mărească incidența degenerescenței maculare, a cataractei, a pterigionului și a cancerului de piele”, explică ea. 

Aceste afecțiuni pot fi permanente sau pot necesita tratament chirurgical.

Nu purtați ochelari de protecție

De asemenea, ar trebui să purtați ochelari de protecție atunci când faceți sport sau când aveți activități care implică riscul unei leziuni oculare. Multe dintre aceste leziuni pot fi prevenite și de obicei implică obiecte străine care se blochează în ochi, cum ar fi praful, lemnul, metalul sau resturile vegetale. 

Alte răni pe care le puteți suferi din cauza lipsei de protecției ochilor includ traumatisme grave.

Fumatul

Fumatul dublează riscul de degenerescență maculară, care poate determina pierderea vederii în partea cunoscută ca macula ochiului. De asemenea, fumatul dăunează retinei și crește șansele de cataractă, care poate duce, de asemenea, la pierderea vederii.

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, fumătorii au șanse de aproximativ trei ori mai mari de a dezvolta cataractă și de până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă.

Petreceți prea mult timp cu ochii în ecrane

Oboseala digitală a ochilor sau „Sindromul privitului la calculator”, este o afecțiune care apare atunci când vă uitați la un computer sau în ecranul telefonului prea mult timp. Poate provoca uscarea ochilor, vedere încețoșată, dureri de cap, dureri de spate și alte probleme de sănătate.

Sward recomandă să luați pauze frecvente de la privitul ecranelor pentru a vă relaxa ochii. În plus, dacă aveți ochelari este bine să aibă lentile special concepute pentru a fi utilizate la computer.