Franța ia o decizie importantă în contextul războiului din Ucraina pornit de Vladimir Putin încă din februarie. Astfel, guvernul de la Paris se pregăteşte de o întrerupere totală a livrărilor de gaze din Rusia, pe care o vede ca fiind cel mai probabil scenariu în planificarea sa.
Vestea a fost dată duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Franța renunță la gazele importate din Rusia
Totuși, în condiţiile în care aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unele din statele vecine, dar Executivul pregăteşte planuri de urgenţă. Întreruperea este în mod special problematică acum deoarece producerea de energie nucleară în Franţa nu face faţă cererii, multe reactoare fiind închise pentru lucrări de mentenanţă.
„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală … şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu. Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a afirmat oficialul în marja conferinţei economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franţei.
Acesta a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării şi companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalaţie plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate. Mai drastic, guvernul francez analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forţată o producţie mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanţe.
Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina a scăzut
Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina a scăzut în iunie la cel mai scăzut nivel din istorie, la 334 de milioane de metri cubi pe zi, a anunțat vineri operatorul ucrainean de gazoducte OGTSOU, denunțând „șantajul gazului” exercitat de Moscova, potrivit Le Monde. Acesta reproșează grupului rus Gazprom „că exploatează doar o șeptime din capacitatea gazoductelor ucrainene și că nu utilizează nici măcar cotele rezervate și plătite în cadrul contractului său cu OGTSOU”.
Cu toate acestea, operatorul ucrainean subliniază că „rutele alternative” ar face posibilă trimiterea unor volume mult mai mari către Europa de Vest și ar înlocui complet tranzitul prin conducta Nord Stream 1, care este utilizată în prezent de Rusia la 40% din capacitatea sa.
Scăderea tranzitului prin Ucraina vine pe fondul îngrijorării tot mai mari din Germania, care depinde de gazul rusesc, în ajunul închiderii totale a gazoductului Nord Stream 1 începând de luni, din cauza unor lucrări de întreținere.
„Așadar, în timp ce ne pregătim pentru sezonul de încălzire și de umplere a rezervoarelor de gaz, Nord Stream 1 transportă doar 67 de milioane de metri cubi pe zi, conducta Yamal [prin Polonia] a fost închisă și nu există nicio creștere a tranzitului prin conducta Soudja [prin Ucraina]”, explică OGTSOU.