Sistemul imunitar se activează atunci când corpul recunoaște orice este străin, cum ar fi un microb invadator, polen de plante sau substanțe chimice, potrivit Harvard.
Acest lucru declanșează adesea un proces numit inflamație. Crizele intermitente de inflamație, îndreptate spre invadatori cu adevărat amenințători, de fapt ne protejează sănătatea. Cu toate acestea, uneori inflamația persistă, chiar și atunci când nu organismul nu e amenințat de un invadator străin. Atunci inflamația poate deveni inamicul nostru. Multe boli, inclusiv cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita, depresia și Alzheimerul, au fost legate de inflamația cronică.
Alegeți alimentele anti-inflamatorii
Unul dintre cele mai puternice instrumente de combatere a inflamației nu se găsește în farmacii, ci la magazinul alimentar. „Multe studii experimentale au arătat că anumite componente ale alimentelor sau băuturilor pot avea efecte anti-inflamatorii”, spune dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie în cadrul Departamentului de Nutriție de la Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard.
Alegeți alimentele anti-inflamatorii potrivite și astfel veți putea reduce riscul de îmbolnăvire!
Alimente care duc la inflamație
Încercați să evitați sau să limitați pe cât posibil aceste alimente:
– carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie
-cartofii prăjiți și alte alimente prăjite
– băuturile carbogazoase și alte băuturi îndulcite cu zahăr
– carnea roșie (burgeri, fripturi) și carnea procesată (hot dog, cârnați)
– margarina și untura
Alimente anti-inflamatoare
O dietă anti-inflamatoare ar trebui să includă următoarele alimente:
– roșii
– ulei de măsline
– legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale
– nuci și migdale
– peștele gras precum somonul, macroul, tonul și sardinele
– căpșuni, afine, cireșe și portocale
Inflamația cronică este legată de un risc crescut de boli precum diabetul
Inflamațiile cronice sunt cele care trebuie să ne pună în alertă. Ele pot fi cauzate de diverși factori, de la obezitate, până la respirarea unui aer poluat. Stilul de viață are, de asemenea, o contribuție esențială. Fumatul, sedentarismul, lipsa somnului contribuie și ele la accelerarea acestor probleme.
Pe de altă parte, inflamația cronică este legată de un risc crescut de boli precum diabetul, bolile de inimă și obezitatea. În concluzie, alimentele pe care le consumăm pot afecta în mod semnificativ inflamația din organism.
Răspuns inflamator în cele două regiuni ale creierului
Cercetătorii au descoperit că dieta bogată în carbohidrați rafinați a declanșat un răspuns inflamator în cele două regiuni ale creierului șobolanilor mai în vârstă. Această inflamație i-a făcut să uite că au petrecut recent un timp într-un spațiu necunoscut, indicând probleme cu hipocampul și nu au reușit să răspundă la indicii de pericol, sugerând deteriorarea amigdalei. Rezultatele studiului au implicații mai mari pentru persoanele în vârstă.
„În populația care îmbătrânește, declinul rapid al memoriei aduce o probabilitate mai mare de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer”, spune profesorul Frank Hu.