Acest obicei poate fi foarte periculos. În ultima vreme au apărut diverse studii care sugerau că, prin „explorarea” nasului cu degetul, există riscul apariției Alzheimer și a demenței.
Un obicei periculos. Infiltrarea bacteriilor în nervii periferici și în bulbul olfactiv
Un obicei periculos. Legătura care pare să fi atras atenția s-a născut dintr-o mică parte a studiului din 2010 care a descoperit că leziunile deliberate ale epiteliului șoarecilor au dus la o infiltrare sporită a bacteriilor în nervii periferici și în bulbul olfactiv.
Epiteliul nazal este acel strat subțire de țesut care căptușește partea interioară a nasului, iar în acest studiu cercetătorii au folosit o substanță chimică pentru a leza acel țesut, ca model asemănător cu „leziunile nazale naturale” întâlnite în cavitatea nazală la oameni.
Sistemul olfactiv din interiorul cavității nazale are o cale directă către zonele creierului în care boala Alzheimer face ravagii, cum ar fi hipocampul. Acest lucru ar putea fi crucial în analizarea acestui risc, spune echipa de la Universitatea Western Sydney din Australia, scrie Sciencealert.
„Mulți factori posibili ar putea contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer, inclusiv depunerea de peptide amiloid și Tau, dar dovezi mai recente sugerează că neuroinflamația poate juca, de asemenea, un rol, cel puțin parțial, în patogeneza sa”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
„În ultimii ani, o serie de studii au explorat posibila implicare a agenților patogeni externi invadatori în declanșarea sau accelerarea proceselor neuroinflamatorii ale bolii Alzheimer”, subliniază aceștia.
Curățarea nasului cu degetul ar putea duce indirect la inflamația creierului
Pe măsură ce studiile continuă, curățarea nasului cu degetul, sau rinotilexomania, ar putea duce indirect la această inflamație a creierului. Există câteva moduri în care acest lucru s-ar putea întâmpla.
În primul rând, înseamnă că orice de pe vârful degetelor noastre (cum ar fi agenții patogeni) este împins spre creier. În al doilea rând, acest mod de curățare a nasului afectează echilibrul microbiomului, făcându-l o barieră mai puțin eficientă pentru organism.
Obiceiul a fost legat și de infectarea cu Covid-19
După cum observă cercetătorii, curățarea nasului cu degetul a fost anterior legată de un risc crescut de infecție: un studiu publicat anul trecut a arătat o legătură între obicei și șansa de infectare cu COVID-19.
În 2022, un alt studiu a asociat acest obicei de boala Alzheimer, deși în acest caz, cercetarea s-a concentrat pe șoareci. Studiul a arătat că deteriorarea epiteliului nazal (țesutul care căptușește cavitatea nazală) ar putea crește riscul de infecție, ducând la un răspuns în creier similar cu cel observat la pacienții cu Alzheimer.
O bacterie numită Chlamydia pneumoniae poate infecta anumite părți ale creierului
Studiul a descoperit că o bacterie numită Chlamydia pneumoniae poate infecta anumite părți ale creierului atunci când sunt „plantate” în creierul animalelor.
Alți indicatori includ faptul că anumite virusuri au fost găsite în creierul persoanelor cu Alzheimer și că semnele bolii sunt adesea observate mai întâi în bulbul olfactiv, partea a creierului care detectează mirosurile.
„Înțelegerea rolului pătrunderii patogenului olfactiv în neuroinflamația asociată cu Alzheimer deschide noi căi de prevenire”, scriu cercetătorii.