Balonarea este o afecțiune complexă, care poate fi cauzată de mai multi factori direcți și indirecți. Oricât de comună ar fi, balonarea aduce un disconfort major. De aceea, este bine să facem unele schimbări ale dietei, pentru a elimina inflamația și a calma iritația. Balonarea apare atunci când gazele se acumulează în exces în stomac, respectiv în intestin.
Există persoane care pot resimți această senzație chiar dacă au o cantitate normală de gaze în stomac, fenomenul fiind descris ca o hipersensibilitate intestinală. În același timp, un microbiom intestinal dezechilibrat poate duce la supraproducția de gaze în stomac, scrie The Conversation.
Există peste 40 de trilioane de bacterii care trăiesc în interiorul și pe corpul nostru. Pot fi utile sau din contră, dăunătoare. Echilibrul dintre aceste bacterii folositoare și dăunătoare joacă un rol important în sistemul imunitar, metabolism și sănătate. Aceste bacterii au nevoie de hrană pentru a supraviețui. Hrana lor provine din carbohidrați în fermentație, cum ar fi fibrele alimentare din ceea ce mâncăm. Unul dintre produsele secundare ale acestui proces de fermentare este hidrogenul gazos. Majoritatea acestor microbi trăiesc în părțile inferioare ale intestinului (colon). Părțile superioare ale intestinului (intestinul subțire) au mult mai puțini microbi.
De ce apare balonarea
Dacă un număr excesiv de microbi colonizează intestinul subțire (o afecțiune cunoscută sub numele de creșterea bacteriană a intestinului subțire), se produc mai mult gaze în intestinul subțire. Acest lucru poate duce la balonare, disconfort abdominal, diaree și greață. Unele tulburări ale intestinului și colonului pot afecta cantitatea de gaze și severitatea simptomelor de balonare.
Balonarea apare frecvent la persoanele care suferă de colon iritabil
Balonarea este, de asemenea, foarte frecventă la persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS). Modificările tonusului mușchilor intestinali și o sensibilitate mai mare la gaze contribuie la balonare la bolnavii care suferă de colon iritabil. De asemenea, poate apărea și din cauza unei digestii deficiente și a proastei absorbții a unor carbohidrați.
Sau din carbohidrați cu lanț scurt, rezistenți la digestie
Simptomele pot apărea și cu alți carbohidrați cu lanț scurt, rezistenți la digestie, cunoscuți sub numele de FODMAP (Oligo-Di-Monozaharide Fermentabile și Polioli – Fermentable Oligo-Di-Monosaccharides and Polyols). FODMAP sunt molecule complexe din alimente ce pot fi absorbite ineficient de către unele persoane. Acestea se găsesc într-o varietate de alimente, inclusiv anumite fructe și legume, cereale, nuci, leguminoase, linte și produse lactate. Deși sunt alimente bune pentru bacteriile intestinale, ele se pot adăuga la producția de gaze și pot declanșa simptome de balonare, în special la persoanele cu tulburări digestive (cum ar fi IBS).
Hormonii, mâncatul pe fugă și băuturile carbogazoase
Desigur, există și alți factori care ar putea sta în spatele balonării. De exemplu, consumul excesiv de sare provoacă retenție de apă, ducând la distensie abdominală. Dar asta poate modifica și microbiomul intestinal și poate influența producția de gaze.
Pentru multe femei, balonarea poate fi legată de menstruație. Balonarea apare mai frecvent la debutul menstruației, când apare retenția de lichide, dar are legătură și cu modificările hormonale subiacente.
Înghițirea aerului, mai ales atunci când mâncăm, poate crește și ea cantitatea de gaze care intră în tractul gastrointestinal și poate duce la balonare. Vorbitul în timp ce mănâncăm, mâncatul în grabă și băuturile carbogazoase pot crește, de asemenea, cantitatea de aer înghițită.