Schimbare din temelii la ANAF. Marcel Ciolacu: Modernizăm și digitalizăm

ANAF, venituri, Fisc

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Reorganizare totală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Premierul Marcel Ciolacu a anunțat ce presupune această prioritate majoră aflată în atenția Guvernului și de ce este ea necesară. Ce se schimbă, mai exact?

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că o prioritate majoră pentru Guvern este reorganizarea și digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Măsura vizează să îmbunătățească eficiența colectării veniturilor la bugetul de stat.

Marcel Ciolacu a accentuat necesitatea unei coordonări integrate și a unei viziuni clare în combaterea fraudei și evaziunii fiscale.

Reorganizarea ANAF pentru o colectare mai bună a veniturilor

El a subliniat și angajamentul pentru modernizarea și digitalizarea ANAF. Această acțiune este necesară în vederea furnizării unor servicii mai bune pentru cetățeni.

„Altă prioritate majoră este reorganizarea ANAF, ca să creștem eficiența colectării veniturilor la buget. Este nevoie de coordonare integrată și, mai ales, de o viziune clară în acțiunea de combatere a fraudei și evaziunii fiscale.

Ne-am angajat să modernizăm și digitalizăm Fiscul, ca să asigurăm servicii mai bune pentru cetățeni.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Un nou post în conducerea instituției

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, la nivelul ANAF se va înființa un nou post de vicepreședinte responsabil direct de coordonarea digitalizării instituției. De asemenea, se va constitui Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Aceasta își va desfășura activitatea în cadrul aparatului propriu al ANAF, începând cu 1 mai 2024.

Reorganizarea va presupune fuzionarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili cu ANAF. Personalul și posturile aferente vor fi preluate în cadrul aparatului propriu al Agenției, conform legii și în baza unui protocol.

Aceste măsuri urmăresc eficientizarea procesului de administrare fiscală. În plus, se are în vedere și asigurarea unui circuit informațional decizional coeziv. El va contribui la reducerea efortului operațional și la atingerea obiectivelor stabilite, în contextul nevoii de modernizare și adaptare la cerințele actuale ale societății.

Marcel Ciolacu vrea control a prețurilor la energie, gaze și alimentele de bază

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a subliniat că una dintre prioritățile Guvernului în săptămânile următoare este menținerea sub control a prețurilor la energie, gaze și alimentele de bază.

El a evidențiat eforturile pentru îmbunătățirea mecanismelor în acest sens. Marcel Ciolacu a adus, în discuție, revenirea inflației pe o traiectorie descendentă și estimarea Băncii Naționale a României că aceasta va coborî sub 5% până la sfârșitul anului.