Reorganizare doar pe hârtie. Se elimină 7 posturi vacante din cele 200.000 promise

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Dreamstime

A început marea reorganizare a bugetarilor promisă de Guvern. La ministerul Muncii, vor fi eliminate doar 7 posturi. Acest lucru se petrece în ciuda declarațiilor lui Marcel Ciolacu, care a vorbit de desființarea a 200.000 de posturi vacante.

Marea reorganizare a bugetarilor este în acest moment la faza de proiect. Anunțul premierului Marcel Ciolacu că se vor da afară pe capete este departe de realitate! La Ministerul Muncii s-a decis eliminarea a 7 posturi vacante. Până la cifra de 200.000 de posturi, e cale lungă.

Instituția aflată acum în proces de reorganizare e condusă de Simona Bucura Oprescu din partea PSD. Aici, s-a decis să se elimine șapte posturi vacante. Ele reprezintă mai puțin de 2% din totalul funcțiilor. Asta, dacă se ia în calcul cifra avansată în vară de premierul PSD Marcel Ciolacu. El promitea atunci desființarea a 200.000 de posturi vacante.

Reorganizare doar pe hârtie

Conform unui proiect de reorganizare propus pentru Ministerul Muncii, numărul total de posturi va fi redus de la 396 la 389, exclusiv demnitarii, arată defapt.ro.

Posturile vacante din structura organizatorică a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale care urmează să fie desființate au fost identificate conform prevederilor articolului XVII alineatele (1) și (2) litera a) din Legea nr. 296/2023.

Doar 7 posturi vacante se desființează la Ministerul Muncii

La momentul intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale avea un număr maxim aprobat de 396 de posturi.

Din această cifră, se desființează un post de subsecretar de stat, un post aferent cabinetului subsecretarului de stat și 7 posturi vacante, respectiv un post de conducere de șef de birou și 6 posturi de execuție. Astfel, rezultă un număr maxim de 389 de posturi, excluzând demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora. Aceste detalii sunt cuprinse în nota de fundamentare a proiectului.

Promisiunea lui Marcel Ciolacu mai așteaptă până după alegeri

Ordonanța de urgență 115/2023, care a fost publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, prelungește cu jumătate de an procesul de reorganizare a instituțiilor publice. Prin această măsură, guvernul PSD-PNL a declarat că va aduce cele mai mari economii bugetare. Ea este, însă, amânată până după alegerile europarlamentare. Amânarea procesului de reorganizare a sectorului public sugerează că mediul privat este cel afectat în principal de măsurile de austeritate. Sunt incluse aici creșteri de taxe, implementarea unor noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale, arată sursa citată.

În veră, premierul Marcel Ciolacu a făcut cunoscută intenția de a elimina 200.000 de posturi vacante din sectorul public pentru a reduce cheltuielile. Cele mai multe dintre aceste posturi sunt din instituții esențiale ale statului, cum ar fi cele din domeniile Justiției, Educației, Sănătății, Finanțelor, Afacerilor Interne și Apărării.