Reorganizare Romsilva: Măsuri drastice pentru redresarea Regiei Naționale a Pădurilor

Reorganizare Romsilva. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat un plan radical de restructurare a Romsilva, vizând schimbări majore în conducerea instituției.

Conform declarațiilor sale, reorganizarea trebuie să înceapă de sus în jos, ceea ce a determinat respingerea unei propuneri venite din partea actualei conduceri a Regiei, care ar fi condus la concedierea a 1.200 de angajați, dintre care peste jumătate pădurari.

mircea fechet
SURSA FOTO: Facebook, PRIAevents

Reorganizare Romsilva. O reformă necesară, pornind de la vârf

Ministrul Fechet susține că singura soluție pentru redresarea Romsilva este eliminarea celor care au gestionat defectuos resursele instituției.

„Există o singură metodă prin care însănătoșim Romsilva: să plece acasă toți cei care au avut decizia în mâinile lor, dar au asistat pasiv, ani la rând, la declinul Regiei Naționale a Pădurilor!”, a declarat acesta.

În acest context, el a cerut public demisia directorilor departamentelor Economic, Fond Forestier, Investiții și Comercial, precum și a directorilor de Direcții Silvice care au înregistrat pierderi în ultimii ani.

În opinia sa, măsurile trebuie să fie curajoase și bine gândite, având ca scop eficientizarea activității și îmbunătățirea condițiilor pentru pădurari, nu sacrificarea acestora prin disponibilizări în masă.

romsilva
SURSA FOTO: Facebook

Refuzul unui plan inadecvat

Propunerea venită din partea conducerii Regiei, ce prevedea concedierea a 1.200 de angajați, a fost respinsă ferm de ministru, considerând că aceasta nu respectă principiile esențiale ale reformei dorite: eficiență, respect pentru munca de teren și plusvaloare.

Potrivit lui Mircea Fechet, soluțiile propuse erau superficiale și nu făceau decât să prelungească momentul colapsului, fără a remedia problemele structurale ale Romsilva.

Un plan ambițios pentru management performant

În locul restructurărilor în masă, Fechet propune un plan curajos, bazat pe implementarea unui management performant la toate direcțiile silvice. El a subliniat că directorii care au reușit să mențină un bilanț pozitiv sunt dovada că există soluții eficiente pentru redresarea Regiei.

„Este al patrulea an greu pentru Regie, iar acest lucru ne obligă la a lua decizii curajoase, bine cântărite. Romsilva are nevoie de o reformă profundă, nu de măsuri superficiale”, a afirmat ministrul.

Modificarea Statutului Personalului Silvic și noi reglementări

Pe lângă reorganizarea conducerii, Fechet a anunțat că lucrează la modificarea Statutului Personalului Silvic, eliminând definitiv privilegiile nejustificate.

Totodată, se pregătește și o Hotărâre de Guvern care va transpune în legislație principiile fundamentale ale noii structuri Romsilva.

„Nu dau înapoi niciun milimetru de la ce mi-am asumat, pentru că Regia și Direcțiile Silvice trebuie conduse de profesioniști, de oameni care au arătat că știu ce au de făcut. Și nu mă voi opri până nu mă asigur că pădurile noastre au un aliat de nădejde în Romsilva”, a declarat Mircea Fechet.