Cum ar trebui făcută reforma administrativ-teritorială
Cum ar trebui făcută reforma administrativ-teritorială. Sorin Ioniță, expert în politici publice, critică abordarea actuală și susține că acest demers ar putea produce efecte contrare obiectivului principal al guvernanților din ultimele luni, respectiv reducerea cheltuielilor.
Expertul în politici publice Sorin Ioniță consideră că abordarea actuală a membrilor Coaliției privind reforma administrativ-teritorială este insuficientă, având în vedere că anunțul făcut de PSD nu detaliază pașii pe care statul urmează să îi întreprindă și nu include o consultare publică.
Expertul a explicat pentru „Adevărul” că reformele administrative recente implementate în Europa oferă lecții importante de urmat și că procesul de reformă ar trebui să înceapă cu o consultare publică. Sinteza răspunsurilor obținute în urma acestei consultări ar trebui să conducă la stabilirea direcțiilor de acțiune pentru reforma administrativ-teritorială, iar acest proces ar trebui să fie susținut de munca unei comisii de experți.
„Eu aș contacta grupul de expertiză al Consiliului Europei, care se ocupă de descentralizare în Europa, aș chema doi-trei, cinci experți care să informeze chiar cu prezență fizică, o conferință la București. (…) La final se trage o linie și se publică un material după toată această consultare în doi pași cu societatea, și atunci se poate lua o decizie în Coaliție. O decizie politică pe baza consultării cu societatea, consultare cu experți. Toată asta poate să dureze, poate și mai repede de 6 luni, așa se face în Uniunea Europeană. Ce vor face ei. Nu au dat niciun fel de sugestie și pe baza a ce documente. Pe baza cărei expertize.
Nu știm ce este nevoie și ce nu, atâta vreme cât nu avem nici cea mai mică idee care sunt intențiile, obiectivele, ce vrei să realizezi (…) La urmă de tot vorbești de legi. Legile sunt un instrument prin care pui în practică ceea ce ai decis”, a explicat acesta.
Nu este o axiomă că trebuie reduse costurile
Sorin Ioniță, a adăugat că nu este o axiomă faptul că trebuie să reducă costurile.
Potrivit expertului, reforma ar trebui să abordeze marile probleme ale administrației din România, precum cele legate de zona metropolitană, coordonare, fragmentarea rurală și altele de natură funcțională.
Potrivit lui Sorin Ioniță, reforma administrativ-teritorială „poate să reducă sau să nu reducă costurile”. El a menționat că, în schimb, pot exista alte beneficii, cum ar fi îmbunătățirea funcționării în diverse domenii, de exemplu, în zona din jurul Bucureștiului, unde nu este neapărat necesar ca sistemul să devină mai puțin funcțional. Reforma ar putea duce la o mai bună luare a deciziilor și implementarea unor proiecte mai eficiente în administrarea teritoriului, inclusiv în domenii precum transporturile, mediul, gestionarea gropilor de gunoi și colectarea deșeurilor.
În prezent, administrațiile nu funcționează eficient în zona metropolitană, iar aceasta nu este decât un concept teoretic. Totodată, el a subliniat că noua administrație ar putea fi mai costisitoare, conform experienței altor țări care au implementat reforme similare. Ioniță a adăugat că „nu este o axiomă că trebuie să reducă costurile, ci ar trebui să facă lucrurile să funcționeze mai bine”.