Drept represalii pentru expulzarea a 18 diplomaţi ruşi de către Praga care îi acuză de spionaj, Moscova a declarat duminică „persona non grata” 20 de diplomaţi cehi. „Ei trebuie să părăsească teritoriul nostru înainte de sfârşitul zilei de 19 aprilie 2021”, relatează un comunicat.

Acest anunţ a fost făcut de ministerul rus al Afacerilor Externe, după convocarea ambasadorului ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka. „Noi am anunţat ferm protestul nostru după actul neprietenesc al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruseşti la Praga”, precizează comunicatul, potrivit Le Temps.

Moscova critică „mâna Statelor Unite”

Mai devreme, Moscova a denunţat decizia „fără precedent” a autorităţilor cehe şi respinge acuzaţiile „nefondate şi nebuneşti” formulate împotriva diplomaţilor.

„Acest demers ostil se înscrie în prelungirea unei serii de acţiuni anti-ruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Se poate vedea urma Statelor Unite”, a susţinut diplomaţia rusă.

Într-un efort de a plăcea Statelor Unite în contextul recentelor sancţiuni americane contra Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânii de peste ocean în această privinţă”, a adăugat aceasta.

Sunt căutaţi doi bărbaţi posesori de paşapoarte ruseşti

În paralel cu expulzarea a 18 diplomaţi identificaţi ca agenţi ai serviviilor de spionaj ale Moscovei, Praga a dat asigurări sâmbătă că are”dovezi de necontestat” care implică agenţi ai GRU, informaţiile militare ruseşti, în explozia unui depozit de muniţii la Vrbetice, care a ucis două persoane în 2014.

Politia cehă a arătat că este în căutarea a doi bărbaţi posesori de paşapoarte ruseşti pentru presupusul lor rol în această explozie, având aceleaşi nume cu suspecţii din tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului dublu agent Serghei Skripal la Salisbury, în Marea Britsanie, în 2018.

La Praga, manifestanţii au murdărit duminică cu ketchup zidul ambasadei Rusiei. Circa o sută de persoane purtau bannere pe care se putea citi „Nu suntem curtea Rusiei” şi scandau „Ruşine!” agitând drapele ale UE şi NATO. În ajun, poliţia arestase şapte persoane care murdăriseră zidul ambasadei ruse cu ketchup ca şi când ar fi sânge.

Londra susţine Republica Cehă

Cei doi ruşi care ar fi se pare autorii sabotajului de la depozitul de muniţii au fost identificaţi ca Alexandr Mişkin şi Anatoli Şepigov, pe baza unor imagini video de la faţa locului.

Ministrul ceh al industriei, Karel Havlicek, a estimat de altfel că nicio societate rusească nu ar trebui să poată participa la construirea programată a unei centrale nucleare. „Nu văd Rosatom” (gigantul rus din domeniul energiei nucleare, n. red.) ca fiind în măsură să ne satisfacă exigenţele de securitate”, a apreciat el.

Londra şi-a exprimat duminică sprijinul pentru Republica Cehă în acest caz. „Regatul Unit îi susţine pe deplin pe aliaţii săi cehi, care au dezvăluit până unde sunt gata să meargă serviciile de informaţii ruseşti pentru a face operaţiuni periculoase şi răuvoitoare în Europa”, a declarat într-un comunicat ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab.

„Suntem decişi şi angajaţi mai mult ca oricând să-i trimitem în faţa justiţiei pe cei răspunzători de atacul de la Salisbury şi salutăm acţiunile autorităţilor cehe de a face la fel”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice. „Rusia trebuie să renunţe la aceste acţiuni, care încalcă normele internaţionale cele mai fundamentale”. În ciuda concluziilor Londrei în acest sens, Moscova a dezminţit întotdeauna orice implicare în cazul Skripal.