Scandalul a luat amploare în urma acuzațiilor formulate de Alexandru Muraru, deputat PNL, care cere demiterea Germinei Nagâț din cadrul CNSAS. Reprezentanta USR în Colegiul CNSAS este acuzată de diseminarea de informații false despre Crin Antonescu, ce ar fi fost intenționat trunchiate pentru a manipula opinia publică.

Muraru susține că astfel de acțiuni subminează credibilitatea instituției, iar Parlamentul trebuie să ia măsuri pentru a proteja reputația CNSAS.

Alexandru Muraru: Manipulări grosolane în spațiul public

Deputatul PNL Alexandru Muraru a subliniat faptul că afirmațiile făcute de Germina Nagâț în legătură cu dosarul de Securitate al lui Crin Antonescu au fost complet false și tendențioase.

Crin-Antonescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit lui Muraru, aceste informații nu doar că erau nefondate, dar aveau și scopul de a induce confuzie și neîncredere în rândul cetățenilor.

„Situația generată de modul tendențios și iresponsabil în care au fost aruncate în spațiul public informații legate de dosarul de Securitate al domnului Crin Antonescu a compromis grav încrederea în CNSAS, o instituție esențială pentru păstrarea memoriei democratice.

În calitate de deputat și cercetător în istoria regimurilor represive, solicit explicații publice privind acest derapaj grav de la misiunea instituțională”, a declarat deputatul.

El a adăugat că gestul celor de la USR de a manipula astfel informațiile reprezintă un abuz grav care pune în pericol integritatea CNSAS.

„Doamna Germina Nagâț, alături de camarile USR, au intervenit public cu manipulări grosolane, mințind public că astfel de documente sunt, de regulă, publice. Într-o situație de o asemenea gravitate, Parlamentul trebuie să înceapă procedura de demitere a doamnei Nagâț”, a transmis Alexandru Muraru.

Reacțiile PNL: A pus în circulație, pe surse, informații trunchiate

Alexandru Muraru a explicat că CNSAS a emis deja o adeverință clară, care confirmă faptul că Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității.

În ciuda acestei adeverințe oficiale, Germina Nagâț a continuat să lanseze informații trunchiate și denaturate, menite să afecteze imaginea fostului lider al PNL.

„O persoană bine cunoscută în spațiul public pentru activismul său politic – Germina Nagâț, reprezentanta USR în Colegiul CNSAS – a pus în circulație, pe surse, informații trunchiate, insidioase, menite să inducă în eroare presa și opinia publică”, a spus Muraru, subliniind că aceste acțiuni nu au fost întâmplătoare, ci parte a unei strategii politice mai largi.

Crin Antonescu, victimă a regimului comunist

În continuare, deputatul PNL a explicat contextul în care Crin Antonescu a fost chemat de Securitate, afirmând că fostul lider al PNL nu a fost un colaborator al regimului comunist.

Alexandru Muraru
Alexandru Muraru (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

„Crin Antonescu a semnat cu numele real și nu cu pseudonime, ceea ce dovedește că a fost interogat în calitate de victimă a Securității, și nu complice a acesteia”, a precizat Muraru.

Muraru a dorit să sublinieze și faptul că Antonescu nu a dat informații despre prietenii săi, ci a fost audiat pentru a-și proteja apropiatul.

„Practic, a dat cu subsemnatul pentru a-și apăra prietenul”, a explicat deputatul liberal, subliniind că Antonescu nu a colaborat cu regimul, așa cum a lăsat să se înțeleagă Nagâț.

Necesitatea unei reacții ferme din partea Parlamentului

În fața acestui scandal, Alexandru Muraru a cerut o reacție fermă din partea Parlamentului, în vederea demiterii Germinei Nagâț din funcția de membru al Colegiului CNSAS.

Potrivit lui Muraru, acțiunile acesteia sunt un exemplu clar de manipulare politică, care ar putea submina integritatea instituției CNSAS și a procesului de verificare a colaboratorilor Securității.

„Legea este clară: nota de constatare a CNSAS este un document clasificat. Doar instanța o poate face publică. Sugestia că domnul Antonescu ar fi fost <protejat> este o minciună sfruntată, dar și o tentativă de decredibilizare a CNSAS prin metode care amintesc de vechile tehnici securistice.

Consecințele sunt grave: CNSAS riscă să devină, în ochii publicului, un instrument partizan, vulnerabil la influențe politic; se subminează mecanismul democratic de verificare a candidaților; se lovește într-un lider care, conform tuturor documentelor oficiale, a fost victimă, nu colaborator al Securității”, a subliniat Muraru, referindu-se la încercarea de a discredita CNSAS prin manipularea opiniei publice.

În acest cadru, deputatul Alexandru Muraru solicită identificarea și sancționarea persoanei responsabile pentru scurgerea informațiilor confidențiale.

Totodată, cere un raport oficial care să detalieze măsurile disciplinare luate în acest caz, atrăgând atenția asupra modului partizan și lipsit de etică în care a fost influențată opinia publică.

„Dacă CNSAS nu își recapătă urgent echilibrul și neutralitatea, își pierde nu doar credibilitatea, ci și sensul existenței. Nu putem tolera o asemenea abatere”, a concluzionat Muraru.