Secretarul de Stat al Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţiile desfăşurate, vineri, 3 martie, cu partea ucraineană privind lucrările pe canalul Bîstroe, a declarat că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni.

În ceea ce privește adâncimea până la care s-au desfăşurat aceste lucrări, el a precizat că, la discuţii, „nu s-a adresat această întrebare”. „Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Sorin Banciu. De asemenea, el a arătat că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor „a fost propunerea colegilor de la AFDJ”.

Ucraina susține că lucrările care s-au făcut sunt pentru a asigura navigabilitatea

„Este o primă discuţie la nivel tehnic cu vecinii noştri din Ucraina, organizată de Ministerul Infrastructurii din Ucraina şi Ministerul Transporturilor, la care am participat şi eu împreună cu câţiva colegi de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. S-a încheiat că partea română să înceapă măsurătorile din 15 martie, durata estimată este undeva la 10 zile, însă ce este important de menţionat în acest context este că va trebui asigurată şi securitatea acestor echipaje şi a acestor nave pentru că suntem într-o zonă de conflict.

Partenerii noştri din Ucraina ne-au menţionat faptul că au existat lucrări de deminare si acţiuni de deminare, pentru că au existat patru incidente cu nave civile care au fost afectate de aceste mine. Dincolo de discuţiile la nivel tehnic, există şi această componentă de securitate, iar vecinii noştri din Ucraina au menţionat faptul că, dincolo de experţi şi de echipamente, va trebui ca şi Armata să sprijine aceste eforturi şi să asigure securitatea întregului proces”, a declarat Sorin Banciu, vineri, 3 martie, la Antena 3 CNN.

Oficialul a precizat că au fost discuţii referitoare la tipurile de lucrări desfăşurate. „Vecinii noştri din Ucraina au menţionat faptul că sunt lucrări de întreţinere, dragaje de întreţinere, de mentenanţă practic, că nu s-au făcut adânciri şi că sunt lucrări care se fac recurent pentru a asigura navigabilitatea”, a arătat el. Potrivit Secretarului de Stat, lucrările, care au fost unele punctuale, au încetat de două săptămâni.

Se pregătește un plan foarte detaliat

„Da, de două săptămâni nu se mai fac aceste lucrări de întreţinere, bineînţeles că pe perioada acestor măsurători, pentru că se fac măsurători din mal în mal, o radiografie completă a albiei Dunării, se va asigura, pe perioada acestor minim 10 zile de care este nevoie, parcursul liber pe canalul Chilia şi pe Bîstroe”, a afirmat Banciu.

El a adăugat că vor exista discuţii la nivel tehnic pentru a se stabili câte persoane vor participa la măsurători din ambele părţi.

„Această discuţie va avea loc luni între cele două persoane care au fost stabilite ca puncte de contact la nivel tehnic. Va exista un plan foarte detaliat, pe zile, cu zonele în care se va măsura, cu echipamente, oameni, bineînţeles că pot veni şi experţi ucraineni si sunt convins că o să participe. Suntem deschişi să existe şi instituţii sau persoane terţe care să asiste la aceste măsurători, pentru că folosim tehnologie. Colegii noştri de la AFDJ (Administraţia Fluvială a Dunării de Jos – n.r.) au tehnologie de măsurare foarte bună, măsurătorile sunt elocvente, sunt clare, nu cred că putem discuta că cineva o să conteste aceste măsurători”, a detaliat oficialul.