Reprezentanţi Oltchim: societatea nu are nicio datorie restantă la bugetul de stat

Societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea nu are nicio datorie restantă la bugetul de stat, precizează reprezentanţii companiei, în replică la unele afirmaţii conform cărora combinatul vâlcean s-ar afla în topul datornicilor la bugetul de stat cu suma de 1,1 miliarde lei.

De asemenea, reprezentanţii companiei subliniază, referitor la un comentariu potrivit căruia bugetul pe 2011 al societăţii ar conţine cifre nerealiste, că acest buget a fost conceput pe baza unei strategii integrate de funcţionare cu activitatea de petrochimie, prevăzută a demara începând cu luna iunie. Acest lucru va conduce la creşterea producţiilor fabricate comparativ cu anul 2010 când societatea a funcţionat la 35% din capacitate.

În condiţiile creşterii producţiilor fabricate, consecinţă directă a funcţionării integrate cu activitatea de petrochimie, Oltchim estimează următoarele trenduri financiare: creşterea veniturilor totale cu 1,007 miliarde lei, respectiv cu 171 %, de la 1,428 miliarde lei în anul 2010 la 2,435 miliarde lei în anul 2011; creşterea vânzărilor la export cu 168 milioane euro, respectiv cu 173%, de la 230 milioane euro la 398 milioane euro; înregistrarea de profit pe total activitate de 2,1 miliarde lei, spre deosebire de anul 2010 când societatea a înregistrat pierderi în valoare de 223 milioane lei din cauza funcţionării reduse la 35% din capacitate.

Referitor la programul de investiţii prevăzut de Oltchim pentru anul 2011, acesta are în vedere efectuarea de investiţii atât în cadrul activităţii de pe platforma Râmnicu Vâlcea cât şi pe platforma industrială de la Divizia Petrochimică Piteşti. Investiţiile sunt necesare a fi efectuate de către societate pentru a-şi dezvolta în continuare activitatea, iar această necesitate a fost observată şi concluzionată de unele dintre cele mai importante şi profesioniste firme de consultanţă, cum ar fi Roland Berger şi Nexant.

Conform unui comunicat al companiei, valoarea investiţiilor programate pentru anul 2011, de 600 milioane lei, reprezintă o creştere cu 174% faţă de realizările anului 2010, iar dacă avem în vedere că procentul de creştere al veniturilor totale, respectiv a activităţii, este cu 171%, considerăm creşterea cheltuielilor cu investiţiile fundamentată şi normală.

Este important de subliniat că estimările bugetare şi financiare ale Oltchim se bazează pe o viziune integrată a activităţii combinatului cu activitatea de petrochimie de la Piteşti.

De asemenea, conducerea Oltchim consideră că o privatizare pripită a Oltchim, înainte ca acesta să-şi realizeze programul de investiţii şi să ajungă la funcţionarea la capacitate, ar conduce la un aranjament nefavorabil pentru statul român.

‘Combinatul Oltchim este un obiectiv industrial strategic al statului român, care trebuie valorizat la adevărata sa importanţă şi nu îndepărtat ca pe un corp străin’, spun reprezentanţii Oltchim.