Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale începe marţi a şaptea şi a opta evaluare a acordului Stand By cu România.
În cadrul vizitei, programată să se deruleze până pe 29 ianuarie, vor fi analizate subiecte precum evoluţiile recente ale economiei româneşti şi bugetul pe 2013.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că speră ca în prima săptămână a misiunii să fie încheiate discuţiile pe buget, astfel încât acesta să fie trimis în Parlament.
‘Bugetul intenţionăm să îl adoptăm în săptămâna 21-25 ianuarie în Guvern şi să îl trimitem în Parlament. Sperăm cât mai devreme în februarie să devină lege. Sunt zone diferite de discuţie cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Unele sunt discuţii pe buget şi altele pe reforme structurale. Discuţiile pe buget au început deja cu FMI şi Comisia Europeană. Săptămâna trecută am organizat trei audio-conferinţe cu Bruxelles-ul şi Washington-ul şi s-au făcut progrese considerabile pe marginea proiectului de buget. Sperăm ca în prima din cele două săptămâni ale misiunii comune FMI, CE şi BM în România să putem să finalizăm discuţiile pe buget, astfel încât săptămâna imediat următoare, cu FMI încă aici, să trimitem acest proiect de lege în Parlament’, a spus Voinea.
El a subliniat că bugetul pentru 2013 nu este unul de austeritate, ci este un buget de dezvoltare.
‘Am avut un deficit bugetar foarte mare ce trebuia redus. Există discuţii privind metodele prin care putea fi redus. În 2010 şi 2011 a fost redus pe seama nivelului de trai al populaţiei. În 2012 s-a continuat reducerea deficitului de către Guvernul Ponta, dar nu pe seama nivelului de trai, dimpotrivă acesta s-a îmbunătăţit, ci pe seama reducerii investiţiilor ineficiente şi a pierderilor. În 2013 nu este un buget de austeritate ci este un buget de dezvoltare. Şi Comisia Europeană şi FMI nu au ceva împotriva acestui lucru. Este foarte bine. Este primul lor interes. Ei ne-au împrumutat cu 20 miliarde euro. Este interesul băncii creditoare să îşi recupereze banii. Primul lor interes este să mergem bine, să producem mai mult de 20 miliarde ca să le dăm şi lor banii. Nu cred că intenţia lor ar putea fi una de a te stopa în dezvoltarea economică, pentru că numai prin dezvoltarea României puteam să le şi returnăm banii.(…) Este interesul nostru ca să folosim resursele interne pe care le avem şi pe care nu le folosim destul de eficient, să trăim mai bine şi e şi interesul creditorilor să îşi recupereze banii’.
Acesta a precizat că, în negocierile cu FMI, o zonă distinctă a discuţiilor este cea de reforme structurale, ‘unde vor fi făcute comparaţii cu ceea ce ne-am angajat în septembrie, când am intrat în boardul Fondului cu angajamentele de atunci’.
‘Cred că acum noul Guvern va accelera reformele structurale şi e foarte important să facă asta’, a precizat Voinea.
În ceea ce priveşte privatizarea unor companii de stat, ministrul delegat a semnalat că, în special vânzarea unui pachet minoritar, cum e cazul Transgaz, pe lângă faptul că va impulsiona bursa, va introduce rigori de raportare, de transparenţă, de management privat.
‘Acesta este un angajament pe care toate Guvernele şi l-au luat şi sperăm noi să îl şi îndeplinim. Am început şi, gradual, tot mai multe companii de stat vor avea management privat. Anul trecut s-au redus pierderile din sistem, s-au redus şi banii pe care îi alocăm pentru investiţii şi achiziţii pentru companiile de stat din buget de la 3,5 miliarde lei în 2011 la 1,8 miliarde lei în acest an, aproape la jumătate’, a menţionat Voinea.
El a mai arătat că reformele structurale sunt necesare pentru că ne ajută la creştere economică, ‘pentru că altfel rămânem prizonierii unor grupuri de interese care controlează anumite companii. Eu zic că este bine să fim mai transparenţi cu aceste companii de stat fără să pierdem pentru cele mai multe controlul asupra lor. Vânzarea de pachete minoritare este un lucru bun. Te deschizi, începi să ştii ce e acolo’.
Delegaţia Fondului a amânat, în toamna lui 2012, cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by cu România, pe fondul desfăşurării alegerilor parlamentare şi formării unui nou Guvern.
Valoarea totală a actualului acord al FMI cu România este de 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300 la sută din cota pe care România o are la Fond. La sfârşitul lunii septembrie, la încheierea celei de-a şasea revizuiri a acordului de tip preventiv, Boardul FMI a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
Sursa: Agerpres