Premierul britanic Theresa May l-a primit marţi la Londra pe Emanuel Macron, candidat de centru la preşedinţia Franţei, pentru a discuta despre retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează AFP.
La ieşirea din reşedinţa prim-ministrului britanic din Downing Street nr. 10, Macron a declarat în engleză că şi-a exprimat 'dorinţa de a ajunge la un Brexit just', protejând totodată interesele francezilor şi ale europenilor. Ulterior, la un miting electoral cu circa 1000 de participanţi, candidatul a afirmat că speră să convingă o parte din cei 300.000 de francezi care trăiesc în Regatul Unit să revină în ţara lor natală.
Macron este primul candidat la preşedinţia Franţei primit de Theresa May. Un purtător de cuvânt al acesteia a declarat că întâlnirea a avut loc la cererea politicianului francez şi că nu este un eveniment neobişnuit: şi premierul Tony Blair s-a întâlnit în 2007 cu Nicolas Sarkozy, înainte ca acesta să fie ales preşedinte al Franţei.
Tot marţi, la Vilnius, secretarul de stat britanic pentru ieşirea din UE, David Davis, s-a întâlnit cu prim-ministrul Lituaniei, Saulius Skvernelis, transmite Xinhua. Cei doi oficiali şi-au făcut cunoscute unul celuilalt aşteptările privind drepturile cetăţenilor ţărilor lor după Brexit.
"Dorim să vedem un aranjament generos în ceea ce priveşte dreptul lor de a rămâne şi tratamentul pe care îl primesc, la fel cum dorim să vedem un tratament generos pentru cetăţenii britanici din întreaga Uniune Europeană", a declarat Davis agenţiei de presă BNS, preluată de Xinhua.
Skvernelis s-a arătat preocupat de drepturile celor circa 200.000 de lituanieni care trăiesc în Regatul Unit – un grup mare, raportat la populaţia sub trei milioane de locuitori a Lituaniei. Ceva mai devreme, el insistase, într-o intervenţie la postul de radio naţional, asupra principiului nediscriminării între cetăţenii europeni din Regatul Unit: 'Fie că vin din Europa de vest sau de est, pachetul de asigurări sociale trebuie păstrat'.
Anterior primirii în Lituania, Davis a vizitat şi celelalte două ţări baltice – Letonia şi Estonia.
Dialogurile bilaterale ale oficialităţilor britanice cu reprezentanţii altor state membre UE au loc în contextul în care se aşteaptă începerea oficială a procedurilor pentru Brexit înainte de de sfârşitul lui martie. AGERPRES