Maros Sefcovic, vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, anunță că reprezentanții Uniunii Europene şi cei ai Regatului Unit se întâlnesc luni, la Bruxelles, pentru a analiza punerea în aplicare a Acordului de retragere, inclusiv aspecte ale Protocolului privind Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord.
”Mă voi întâlni astăzi cu Michael Gove la Bruxelles pentru a discuta despre implementarea Acordului de retragere, inclusiv a Protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord. Lucrăm din greu pentru a fi siguri că (acordul) este deplin operaţional la 1 ianuarie 2021”, a declarat Maros Sefcovic.
Legea privind piaţa internă, act normativ ce i-ar permite şefului executivului de la Londra puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere din Uniunea Europeană, revine luni în faţa parlamentului britanic. Legea respectivă este menită să protejeze schimburile comerciale în interiorul Regatului Unit după Brexit. Ea conţine clauze care, potrivit guvernului britanic, sunt necesare pentru a proteja statutul delicat al Irlandei de Nord ca parte a Regatului Unit, dar care ar încălca dreptul internaţional ”într-o manieră limitată şi specifică”.
Trebuie să se ia toate măsurile corespunzătoare
Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană şi Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligaţiilor care rezultă din acordul în cauză şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părţi au obligaţia de a coopera cu bună-credinţă în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.