În fraudarea fondurilor europene de la SC Apă Canal Sibiu este implicată filiala românească a unei puternice firme germane, “Passavant”, specializată în instalații de tratare a apei potabile. De altfel, pe pagina de internet a firmei “Passavant” între clienți figurează SC Apă Canal Sibiu.
Pentru fraudarea fondurilor europene alocate SC Apă Canal Sibiu au fost reținute patru persoane, între care două notărițe, iar o altă persoană a fost pusă sub control judiciar.
Pentru sistematizarea canalizării în județele Sibiu și Brașov, în perioada 2011-2014 au fost alocate din bugetul european peste 420 de milioane de lei fără TVA, fraudele cifrându-se la circa 7,7 milioane de lei.
Potrivit unor surse judiciare, au fost reținuți Cristina Tudorache, Georgeta Daniela Beșchia (notar public), Simona Mariana Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger SRL, Valeria Doina Buzea (notar public) și Mihail Iordache, iar sub control judiciar a fost pus Ștefan Florea Dimitriu, care și-a recunoscut faptele.
Passavant Roediger SRL este o filială din România a firmei germane cu același nume, după cum rezultă dintr-un anunț de angajare pentru un asistent manager, din 2013.
Procurori anticorupție Alba fac, luni, 11 percheziții în București, Cluj, Prahova și Brașov, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice, suspectate de fraudarea fondurilor de peste 420 de milioane de lei ( fără TVA) alocate de la bugetul UE pentru SC Apă Canal SA Sibiu, unde actualul președinte Klaus Iohannis a fost membru în adunarea generală a acționarilor în calitate de primar al Sibiului.
Infracţiunile de corupție au fost comise în perioada 2011-2014, conform anchetatorilor. Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, NU este implicat în fraude, spun surse judiciare. Prejudiciul ar fi de 7,7 milioane de lei.
Suspectați de fraudarea fondurilor europene sunt doar firme din București, Cluj, Prahova, Brașov și patronii/administratorii acestora. Perchezițiile au loc la sediile firmelor și la domiciliile patronilor. Firmele au făcut lucrări de epurarea apei în Sibiu și Brașov, potrivit unor contracte încheiate cu SC Apă Canal SA Sibiu.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Decizia ANI a fost contestată de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câştig de cauză şi a dispus anularea hotărârii. În ianuarie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de ANI.