Cătălin Borcoman a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul” despre situația existentă în acest moment la Parchetul European și despre dosarele avute în lucru la acest moment. El a făcut referire la România, susținând că încă din primele zile s-au primit prin intermediul procurorilor europeni delegaţi numeroase cazuri din România, cazuri ce privesc infracţiuni comise după dată de 20 noiembrie 2017 (data intrării în vigoare a Regulamentului EPPO) şi până la 1 iunie a.c., data începerii operaţiunilor.

Trebuie subliniat că acesta a fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi în timpul mandatului ei de procuror general. El are un mandat de şase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani, prin decizia Consiliului UE.

„Ne aşteptăm să avem de verificat dacă se impune preluarea, sau revocarea cum este termenul folosit de legislaţia europeană, unui număr de peste 200 de cazuri doar dintre cele înregistrate în perioada menţionată. Pot spune că până la jumătatea lunii iunie 2021 am primit peste 100 de cazuri spre analiză”, a comentat sublaternul lui Kovesi.

Cum pot românii să facă sesizări la Parchetul European

El a explicat cum pot românii să facă sesizări la Parchetul European. EPPO primeşte sesizări de la persoanele private, inclusiv cetăţenii români, despre infracţiuni de competenţa să, fraude cu fonduri europene de peste 10.000 euro sau fraude referitoare la TVA comise de grupări organizate ce acţionează transfrontalier cu prejudicii de peste 10 milioane euro, prin intermediul secţiunii dedicate de pe site-ul său.

În cazul în care este necesară asigurarea protecţiei celor ce furnizeză informaţii aceasta va fi realizată, în ceea ce priveşte România, în condiţiile prevăzute de legea română şi prin mijloacele prevăzute în legea română, mijloace cum ar fi atribuirea unei alte identiţăţi sau includerea în programe de protecţie a martorilor, a punctat Borcoman.

Conform celor susține de el, pentru că un dosar să fie instrumentat de EPPO, în cazul fraudelor cu fonduri europene trebuie să fie un prejudiciu de peste 10.000 euro iar în cazul fraudelor cu TVA acestea trebuie să aibă un caracter transfrontalier şi să producă un prejudiciu de peste 10 milioane euro.

El s-a declarat convins că orice persoană investigată sau pusă sub acuzare va încerca prin orice metode, inclusiv prin campanii publice să se apere.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea