Reprezentanţii City Mall susţin că proprietarul centrului comercial, fondul australian de investiţii APN/UKA, nu vrea să vândă clădirea, arătând că aceasta nu constituie "un activ potrivit vânzării". "Fondul de investiţii APN revizuieşte în mod constant portofoliul deţinut pentru identificarea acelor active care au un bun potenţial de vânzare. În cadrul raportului semestrial oferit recent, APN a listat toate activele şi potenţialul de vânzare al acestora şi confirmă pe
Reprezentanţii City Mall susţin că proprietarul centrului comercial, fondul australian de investiţii APN/UKA, nu vrea să vândă clădirea, arătând că aceasta nu constituie „un activ potrivit vânzării”.
„Fondul de investiţii APN revizuieşte în mod constant portofoliul deţinut pentru identificarea acelor active care au un bun potenţial de vânzare. În cadrul raportului semestrial oferit recent, APN a listat toate activele şi potenţialul de vânzare al acestora şi confirmă pe acestă cale faptul că City Mall, datorită unor cumuli de factori, nu constituie un activ potrivit vânzării şi nu a fost listat spre vânzare”, se arată într-un comunicat al City Mall.
În raportul financiar publicat miercuri, fondul de investiţii include o listă cu 13 active, sub titlul „Programul de vânzare a activelor” (Asset sales programme), în care prezintă strategia sau stadiul fiecărui proiect. Printre acestea se regăseşte şi City Mall.
„Nu am primit nicio ofertă materială care să se încadreze într-o limită rezonabilă de preţ”, se arată în raportul respectiv, cu trimitere la centrul din Bucureşti.
Se gândeşte repoziţionarea mall-ului
Centrul a fost evaluat în decembrie la 32,9 milioane de euro, reprezentând o treime din sumă plătită pentru achiziţia centrului comercial care a generat anul trecut venituri din chirii în scădere cu peste 50% faţă de 2008.
„City Mall beneficiază de sprijinul necondiţionat al fondului de investiţii APN şi echipei manageriale a acestuia. În acestă perioadă am început un nou proiect de rebranding şi repoziţionare care să asigure o exploatare a oportunităţilor actuale şi viitoare a pieţei locale de profil şi menţinerea traficului de vizitatori în contextul trendului decrescător din piaţă”, susţin reprezentanţii centrului comercial.
APN/UKA European Retail Trust este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei. Fondul australian a preluat la sfârşitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, deţinută de un grup de investitori britanici, pentru 103,5 milioane de euro.
La rândul său, grupul de investitori achiziţionase mall-ul cu mai puţin de un an înainte, pentru 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci şi israelieni.
Impactul concurenţei
APN/UKA European Retail Trust a încasat anul trecut, din închirierea centrului, circa 3,5 milioane de euro, mai puţin cu 53% decât în 2008, iar valoarea imobilului s-a redus din luna iunie a anului trecut, când era evaluat la 51,6 milioane de euro, cu 36%.
Scăderea veniturilor este explicată de reprezentanţii fondului de investiţii prin creşterea spaţiilor libere şi prin concesiile acordate la închiriere, dar şi prin amplificarea concurenţei pe piaţa românească. Potrivit raportului, gradul de ocupare al City Mall era de peste 90% în decembrie 2008 şi a scăzut la sub 80% un an mai târziu.
Complexul are o suprafaţă totală de 38.000 de metri pătraţi, dintre care 19.000 mp reprezintă spaţii închiriabile, şi a fost deschis în urmă cu patru ani, în urma unei investiţii de 35 milioane de euro. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zonă de cafenele şi restaurante, precum şi un cinematograf operat de compania City Cinema.
Fondul de investiţii este deţinut de APN Funds Management Limited, cu sediul central în Australia. Fondul este activ în Europa Centrală şi de Sud, având un portofoliul evaluat la sfârşitul anului trecut la 566,8 milioane de euro.
SURSA: Mediafax