Conform AFP, după Senat, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege guvernamental cu 207 voturi pentru, 32 împotrivă şi 6 abţineri, partidul aflat la putere dispunând de o majoritate confortabilă şi de susţinerea zdrobitoare în acest dosar a membrilor opoziţiei. În urmă cu o săptămână, Senatul aprobase acest proiect în primă lectură cu 63 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 4 abţineri. Preşedinta argentiniană, Cristina Kirchner, a decis la 16 aprilie să naţionalizeze parţial grupul YPF, controlat în proporţie de 57,4% de societatea spaniolă Repsol. Statul argentinian şi provinciile administrative vor prelua controlul asupra a 51%. Argentina a decis companiei și retragerea concesiunilor petroliere pe care i le-a acordat în mai multe provincii, reproşându-i că nu şi-a respectat angajamentele legate de forările de petrol, că a investit prea puţin, iar cantitatea de petrol extrasă nu a ţinut pasul cu nevoile în creştere ale economiei argentiniene. Toate acestea în timp ce Repsol încasa dividende consistente din acţiunile deţinute la YPF.
În replică, spaniolii de la Repsol au ameninţat încă de luni că vor da în judecată orice companie sau investitor care va ajuta Argentina să exploateze petrolul pe care societatea spaniolă dorea să-l extragă pe teritoriul argentinian înainte ca autorităţile de la Buenos Aires să decidă naţionalizarea companiei YPF-Repsol. Compania Repsol-YPF a fost creată în urma privatizării companiei YPF în anii ’90.
Experţii în domeniul petrolier afirmă că Argentina va avea nevoie de investitori strategici pentru a exploata vastele sale rezerve petroliere, unele dintre ele descoperite de Repsol. De altfel, oficiali argentinieni s-au întâlnit săptămâna trecută în acest scop cu reprezentanţi ai companiei Franceze Total şi ai brazilienei Brazil Petrobras, anunţând că ambele doresc să-şi extindă activitatea în Argentina, noi întâlniri fiind programate cu societăţile americane Chevron, ExxonMobil şi Apache.
Repsol estimează valoarea acţiunilor preluate de statul argentinian la circa 10,5 miliarde de dolari, dar nu este clar dacă va primi vreo despăgubire. Potrivit cotidianului argentinian La Nacion, ministrul adjunct al Economiei, Axel Kicillof, desemnat de preşedinta Cristina Kirchner să conducă societatea YPF, a asigurat că Repsol nu va primi „nici un cent”.
Producţia de petrol a Argentinei a scăzut cu 22% în perioada 2000-2010, deşi cererea internă a crescut cu 40%, potrivit datelor furnizate de Institutul argentinian pentru Petrol şi Gaze, astfel încât guvernul de la Buenos Aires este nevoit să importe anual petrol în valoare de miliarde de dolari.
Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, a avertizat în cadrul unei conferinţe susţinută la Bruxelles, că Argentina va suferi „mult timp” consecinţele naţionalizării a 51% din compania YPF şi a dat asigurări că Uniunea Europeană „va face tot ce-i stă în putere” pentru a ajuta Spania, astfel încât Repsol să primească „o compensaţie corectă”. În cadrul conferinţei, la care s-a abordat tematica relaţiilor comerciale ale UE cu America Latină şi zona Caraibilor, De Gucht a atras atenţia asupra elementului discriminatoriu al exproprierii întrucât guvernul de la Buenos Aires a naţionalizat numai acţiunile deţinute de compania Repsol, fără să se atingă de cele aparţinând acţionarilor argentinieni. În opinia comisarului european, prin decizia de naţionalizare a YPF, „Argentina a produs un cutremur în comunitatea de afaceri internaţională, iar consecinţele pentru propria sa dezvoltare economică se vor face simţite mult timp”, el avertizând că „Europa se va implica în această problemă”.
Sursa: Agerpres