Republica Moldova a adoptat o rezoluție în care condamnă invazia rusă în Ucraina

Sursă: Dreamstime

Parlamentul din Republica Moldova a adoptat o rezoluție în care condamnă invazia militară rusă în Ucraina. De partea cealaltă, Federația Rusă spune că Republica Moldova ar trebui să renunțe la retorica confruntațională anti-rusă.

În cursul zilei de joi, 2 martie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o rezoluție prin care condamnă invazia Federației Ruse în Ucraina. Prin aceeași rezoluție sunt denunțate și atrocitățile atribuite armatei ruse.

Presa de peste Prut arată că rezoluția a fost adoptată cu 55 de voturi, dintr-un total de 101.

De asemenea, în rezoluția adoptată de Parlamentul Republicii Moldova se mai arată că agresiunile Rusiei pe teritoriul ucrainean reprezintă crime de război, încălcând, în același timp, dreptul internațional umanitar.

„Parlamentul Republicii Moldova constată că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă pe teritoriul Ucrainei. Condamnă brutalitatea războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei manifestat prin: efectuarea de către forțele armate ale Rusiei a atacurilor asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile; comiterea de către forțele ruse a atrocităților în orașele Bucea, Irpin și alte localități ucrainene (…); uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, hărțuirea sexuală, răpirea și strămutarea forțată pe teritoriul Rusiei a cetățenilor ucraineni. Acestea constituie crime de război și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar de către militarii ruși și acoliții lor”, arată rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Chişinău.

Federația Rusă a cerut ca Republica Moldova să oprească retorica antirusă

După adoptarea acestei rezoluții, Federația Rusă a cerut ca Republica Moldova să pună capăt „retoricii confruntaţionale antiruse”.

„Facem apel încă o dată la autorităţile moldovene să pună capăt retoricii confruntaţionale antiruse, complet nefundamentată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.

Oficialul rus a precizat că înmulțirea „informaţiilor false despre planuri inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia” din Republica Moldova şi tentativele „de a spori tensiunile în mod artificial” în jurul situaţiei din regiunea separatistă prorusă Transnistria.

„În ceea ce ne priveşte, confirmăm dorinţa de a întări o cooperare constructivă pragmatică cu Chişinăul şi de a continua eforturile pentru a regla problema Transnistriei”, a adăugat secretarul Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.