Energocom, a anunţat vineri că a cumpărat o cantitate de 10 milioane de metri cubi de gaze la licitaţie, care vor fi utilizate în cazul limitării sau întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, scrie Interfax.
Compania a achiziţionat gazele naturale la un preţ de 94,95 euro/MW (sau 997 euro pentru o mie de metri cubi). Compania nu a dezvăluit însă de la cine a cumpărat gazele, ci doar că acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina.
Achiziția vine după ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru a o ajuta să îşi consolideze securitatea energetică prin achiziţionarea unor rezerve strategice de gaze care se vor adăuga gazelor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina.
Republica Moldova nu are încredere în Gazprom
Vicepremierul Andrei Spînu a afirmat că a cerut directoarei Gazprom Export, Elena Burmistrova, cât gaz va primi Moldova în noiembrie, iar ea a răspuns: „Vom vedea”.
„Gazprom susţine că este un partener serios, dar partenerii serioşi nu se comportă în felul în care ea se comportă cu Moldova. Nu înţeleg motivele Gazprom pentru oprirea furnizării de gaz. Avem un contract şi suntem pregătiţi să plătim pentru gaz”, a afirmat el.
Republica Moldova va „da în judecată Gazpromul” dacă va închide gazul
Ministrul Natalia Gavriliţa a declarat: „dacă vom fi deconectaţi de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice, nu comerciale”.
Aceasta a menţionat că dacă împrumutul de peste 1 miliard de lei pentru Moldovagaz nu se va întoarce „până la data de 1 mai 2023, noi preluăm reţeaua de transport a ţării”.
„Noi trebuie să dăm cât mai puţine motive Gazprom să ne deconecteze şi din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz pentru a rezolva problema lichidităţilor. Anume această sumă de un miliard 50 de milioane de lei nu-i ajunge Moldovagaz pentru a achita avansul către Gazprom pentru luna octombrie. Noi am acceptat ca Energocom să ajute Moldovagaz, îi oferă acest împrumut la dobânda ratei de bază a Băncii Naţionale care este 21,5% şi drept gaj este reţeaua de transport care este un obiectiv de importanţă strategică pentru securitatea energetică a ţării.
Dacă vom fi deconectaţi de la gazele naturale trebuie să fie foarte clar că are loc din motive politice, nu comerciale. Vom ataca în judecată dacă vom fi deconectaţi. În acelaşi timp, dacă nu se întoarce acest împrumut până la data de 1 mai 2023 noi preluăm reţeaua de transport a ţării. Noi am acţionat prin Comisia Situaţii Excepţionale cu derogare de la prevederile legii care ar necesita decizia Consiliului de Administraţie pentru a aproba acest gaj”, a declarat Gavriliţa.