Prim-ministrul Republicii Moldova a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală.

Unul dintre subiectele abordate în cadrul întrevederii a fost aderarea Republicii Moldova la Programul Europa digitală, însă s-a discutat și despre aderarea acestei țări la Zona unică de plăți din Europa, despre piața unică europeană, despre reducerea tarifelor de roaming, despre recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale și despre securitatea cibernetică.

Prim-ministrul de la Chișinău a precizat că țara se află în condiții de război hibrid, subliniind că sunt înregistrate riscuri cibernetice, dezinformări și alte posibile pericole, dar spune că guvernul face toate eforturile posibile pentru a întări reziliența țării în sectoarele prioritare.

Natalia Gavrilița a mai spus că urmează să fie transpusă directiva europeană NIS2, iar aceasta va consolida reziliența Republicii Moldova în domeniul securității.

Nu în ultimul rând, s-a discutat și despre asigurarea concurenței, această țară fiind în proces de aliniere a cadrului legislativ la cel al Uniunii Europene. Pe fond, au fost deja create grupuri de lucru comune ce analizează practicile neconcurențiale ilegale pentru a fi eliminate. Totuși, prim-ministrul țării conduse de Maia Sandu a solicitat pregătirea unui program de Twinning pentru Consiliul Concurenței.

Se depun eforturi pentru reducerea tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană

De partea cealaltă, Margrethe Vestager a apreciat eforturile pe care Republica Moldova le depune pentru a sprijini Ucraina în diverse domenii, cu toate că țara estet una mică și cu resurse puține.

În plus, ea și-a exprimat deschiderea pentru sprijinirea Republicii Moldova în domeniul politicii ajutoarelor de stat și antitrust, prin creșterea capacităților instituționale, expertiză și transpunerea celor mai bune practici.

Prim-ministrul de la Chișinău a mai spus că se depun eforturi pentru reducerea tarifelor de roaming cu blocul comunitar.

„Depunem eforturi pentru semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană, iar includerea R. Moldova în piața internă europeană va aduce Europa mai aproape de cetățenii noștri”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale

Printre temele abordate s-a aflat și recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale, lucru ce va facilita activitatea persoanelor fizice și a companiilor.

Aderarea Republicii Moldova la Zona unică de plăți în euro (SEPA) a fost un alt subiect pe agenda întrevederii. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci transferurile bancare în euro între țările semnatare ar fi facilitate.