Compania Gazprom a anunțat luni că va sista furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova din cauza unor datorii neachitate.
Gazprom a avertizat că planul urmează a fi pus în practică dacă Guvernul de la Chișinău nu achită sumele pe care ar fi trebuit să le plătească până pe 22 noiembrie, pentru livrări de gaze deja efectuate.
Compania rusă s-a declarat „extrem de dezamăgită” de faptul că Republica Moldova nu și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale.
Serghei Kuprianov, reprezentantul companiei Gazprom, a declarat la postul de televiziune „Rossia 24” că Gazprom a acceptat anterior condițiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale.
Potrivit oficialului Gazprom, în document se regăsește o prevedere „esențială și importantă”, conform căreia „Republica Moldova achită în timp plățile curente pentru gazul livrat”.
„Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută. În acest sens, Gazprom a notificat partea moldovenească asupra faptului că în decurs de 48 de ore va fi sistată livrarea gazelor naturale”, a precizat oficialul companiei ruse.
Criză fără precedent în Europa
Europa se confruntă cu o criză enormă: iarna bate la ușă, iar gaze naturale sunt aproape inexistente. O iarnă geroasă ar putea însemna o criză foarte severă, pe măsură ce facturile la utilități sunt în creștere, împovărând oamenii și bulversând redresarea economică post-pandemie, scrie agenția AP.
Motivele pentru care Europa a ajuns în acest punct critic sunt multiple. Mai întâi, Europa a avut o iarnă rece, care a secătuit rezervele de gaze, care sunt folosite pentru a genera energie electrică și care, de obicei, se completează vara. Nu s-a întâmplat anul acesta. Apoi, mai puțin vânt a însemnat mai puțină energie electrică regenerabilă, ceea ce a determinat, din nou, goana după gaze.
În plus, Europa a insistat ani la rând pentru prețul de referință al gazelor (piața SPOT), în loc să insiste pe contracte pe termen lung. Gigantul rus al gazelor, Gazprom, și-a îndeplinit aceste contracte pe termen lung, dar nu a mai pompat gaz suplimentar. Președintele Putin a explicat că acei clienți care au astfel de contracte plătesc mult mai puțin pentru gaz decât restul cumpărătorilor. Prețurile au fost de șapte ori mai mari în octombrie, decât la începutul anului.