Republica Moldova a semnat un acord cu BERD pentru un împrumut de 30,8 milioane de euro
Republica Moldova a făcut un pas crucial către consolidarea securității energetice. Miercuri, 13 martie, a fost semnat un acord de împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acest împrumut va finanța construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava, care va interconecta energetic Republica Moldova și România.
Noua linie electrică aeriană, alături de construcția unei stații electrice la Bălți, va juca un rol esențial în întărirea securității energetice. De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Proiectul vizează și înlocuirea transformatoarelor din stațiile electrice existente.
Proiectul constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, dintre care 49 km pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, vizează construcția unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava. În plus se va construi și o stație sistem de 400/330kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.
Directoarea BERD din Republica Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, a subliniat importanța acestui proiect pentru securitatea energetică și interconectivitatea dintre cele două țări.
„Construcția acestei interconexiuni între hotarele R. Moldova și România va fortifica securitatea energetică de pe ambele maluri”, a spus directoarea BERD în R. Moldova, potrivit Europa Liberă Moldova.
Proiectul are o valoare totală de 77 de milioane de euro. Acesta va beneficia de un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții. De asemenea, va primi și un grant de 15,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Trei linii de interconectare cu România vor fi gata până la finalul lui 2028
Pe lângă linia Bălți-Suceava, Republica Moldova urmează să construiască o altă linie electrică, Vulcănești-Chișinău. Aceasta va ocoli regiunea transnistreană, până în 2025. Autoritățile planifică finalizarea celor trei linii de interconectare cu România până la sfârșitul anului 2028.
„Mai este o linie pe care abia o trasăm pe hartă, în parteneriat cu România, care să facă o a treia conexiune dintre R. Moldova și România. Planificăm ca aceste trei linii să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov, după semnarea acordului cu BERD.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că obiectivul autorităților este ca, începând cu anul 2029, rețeaua energetică a Republicii Moldova să fie integrată în piața energetică a Uniunii Europene.
„Începând cu anul 2029, asta ne propunem, să integrăm piața energetică a Rep. Moldova în UE, prin piața românească (…) într-un final, vrem să ajungem ca acele realități de pe piața energetică a UE să devină accesibile și pentru consumatorii de la noi. Să avem prețuri diferențiate de la oră la oră, să putem aplica formule mai sofisticate de echilibrare a rețelelor, să vină investiții…”, a declarat Parlicov.