Presa din Republica Moldova informează că Termoelectrica a terminat stocul de păcură, motiv pentru care a început să folosească resurse din rezerva de stat.
Republica Moldova a terminat păcura. Apelează la rezerva de stat
Protv.md informează că Termoelectrica folosește păcură din rezerva de stat în cantitate de 16.500 de tone. Guvernul de la Chișinău notează într-o hotărâre cu privire la acest aspect că Termoelectrica primește resurse de la rezerva de stat pentru a nu opri procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice.
„Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, S.A. ”Termoelectrica” a fost trecută la arderea pacurii. În acest sens, reieșind din faptul că la dată de 15 octombrie 2021, S.A. „Termoelectrica” a epuizat stocul disponibil personal de păcură, iar pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16.500 tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică”, se menționează în Hotărârea Guvernului cu privire la eliberarea pacurii din rezervele de stat.
Republica Moldova este la ultimele rezerve de gaz
Dan Barna, ministrul desemnat al Afacerilor Externe a spus că Republica Moldova mai are rezerve de gaz pentru câteva zile. Din acest motiv, spune el, România trebuie să intervină. Declarația respectivă a fost făcută după ce Barna, care a primit aviz negativ pentru MAE, a fost întrebat care este poziţia sa în criza gazului din Republica Moldova.
„Astăzi Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie. E foarte clar că este o presiune uriaşă pe Moldova care mai are rezerve de cîteva zile şi este un moment în care România trebuie să intervină. Faptul că funcţionează gazoductul Iaşi – Ungheni este un lucru bun şi putem să le acordăm acest sprijin, însă, dincolo de asta – şi de asta am şi salutat iniţiativa domnului Aurescu, ministrul actual de Externe, de a solicita sprijin european pentru resursă de gaz pentru Moldova, pentru că în momentul de faţă ei sînt cu spatele la zid şi partenerul pe care se pot baza se numeşte România”, a declarat Dan Barna la audierea din comisiile parlamentare.