Republica Moldova în UE, o chestiune suverană
Republica Moldova în UE, o chestiune suverană. Kremlinul a transmis că aderarea Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană, dar mulți cetățeni moldoveni doresc să mențină și o apropiere de Rusia.
Aceste declarații vin într-un moment în care statele membre ale Uniunii Europene au confirmat că vor începe negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova săptămâna viitoare.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat că aderarea la UE nu este un proces rapid și este o chestiune suverană pentru fiecare țară. El s-a referit inclusiv la Republica Moldova.
Peskov a subliniat că Republica Moldova are perspective pentru dezvoltare în alte domenii și a criticat conducerea de la Chișinău pentru lipsa de luare în considerare a acestor opțiuni.
„Ştim că mulţi oameni din această ţară cred că ea ar trebui să se dezvolte în toate direcţiile şi că interesele sale viitoare nu pot fi conectate doar cu Uniunea Europeană, ci cu pieţe foarte promiţătoare precum Federaţia Rusă, precum şi cu procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Situația politică de peste Prut este tensionată. Președintele moldovean Maia Sandu, care are o viziune pro-europeană, dorește un nou mandat în fruntea țării. Alegerile prezidențiale în Republica Moldova au loc pe data de 20 octombrie anul acesta.
De-a lungul perioadei, ea a condamnat în mod repetat intervențiile Rusiei, în timp ce adversarii săi au criticat acțiunile restrictive menite să îi împiedice să se prezinte în alegeri.
Rusia încearcă să submineze parcursul european al Moldovei
Polonia, Franța și Germania și-au arătat susținerea față de parcursul european al Republicii Moldova. Aceste trei țări fac parte din alianța Triunghiul de la Weimar. Acestea sprijină extinderea UE.
Această declarație a venit în urma unei întrevederi la Chișinău cu vicepremierul moldovean responsabil cu Integrarea Europeană.
Vicepremierul a subliniat importanța acestui sprijin în fața provocărilor cu care se confruntă țara.
,,Susținerea parcursului european al țării noastre de state membre, precum Germania, Polonia și Franța este esențială mai ales că-n continuare ne confruntăm cu tot mai multe încercări influențate din exterior de a submina parcursul nostru european în contextul referendumului din această toamnă”, a declarat Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova.
Anna Luhrmann afirmă că, în pofida dificultăților întâmpinate, Chișinăul a făcut progrese în implementarea reformelor în procesul de integrare europeană. Aceasta ocupă funcția de ministrul de stat pentru Europa și Climă al Germaniei.
,,Rusia încearcă să submineze parcursul european al Moldovei cu amenințări și atacuri hibride, și dezinformări”, a afirmat Anna Luhrmann.
,,Sunt foarte impresionată de progresul reformelor care ne-a fost demonstrat aici în ultimii ani, în ciuda tuturor provocărilor. Noi am văzut progrese impresionante, în special, în reforma sectorului justiției. Sectorul justiției este important pe calea integrării în UE. Fiecare cetățean al Republicii Moldova va beneficia de pe urma unui sector al justiției reformat: judecători care sunt credibili, care sunt independenți”, a adăugat oficialul german.
Moldova nu a fost niciodată mai aproape de aderarea la UE
,,Moldova nu a fost niciodată mai aproape de aderarea la UE decât astăzi. Noi suntem bucuroși că Comisia Europeană a confirmat că Moldova a întreprins toți pașii necesari pentru a începe să lanseze negocierile oficiale și ne pare foarte bine că Conferința Interguvernamentală va avea loc săptămâna viitoare.
A fost scopul nostru comun de a organiza această Conferință Interguvernamentală pe parcursul Președinției Belgiei”, a menționat Adam Szlapka, ministrul pentru UE al Poloniei.
Miniștrii din Triunghiul de la Weimar au făcut declarațiile însoțiți de vicepremierul moldovean responsabil cu Integrarea Europeană, Cristina Gherasimov, la sediul Guvernului din Chișinău. Doar ministrul francez a lipsit. Acesta a fost reprezentat de ambasadorul Franței în Republica Moldova.
,,Această vizită comună în „Triunghiul de la Weimar” este un semnal clar al angajamentului nostru în ce privește integrarea reușită a Republicii Moldova într-o Uniune Europeană mai puternică, uniți în diversitate care protejează cetățenii săi și valorile comune, cum ar fi pacea și solidaritatea, și respect pentru drepturile omului”, a spus Graham Paul, ambasadorul Franței în Republica Moldova.
,,În cadrul conferinței de presă comune susținută după întrevedere, le-am mulțumit oaspeților pentru solidaritate și pentru sprijinirea parcursului nostru european. Am accentuat, totodată, că până la momentul aderării este nevoie ca Republica Moldova să participe în cât mai multe programe ale Uniunii Europene. Prin această integrare graduală, cetățenii noștri vor putea simți mai rapid beneficiile integrării europene a țării.
Cei trei oficiali au reconfirmat faptul că Franța, Germania și Polonia ne vor sprijini în continuare pe drumul nostru către UE și am convenit să menținem un dialog intens pe toate subiectele ce vizează agenda europeană a Republicii Moldova”, a punctat Cristina Gherasimov.