Republica Moldova ar putea avea un nou procuror general până în iarnă. Ar putea veni şi din străinătate

Sursă: Dreamstime

Ministrului Justiţiei de la Chişinău, Sergiu Litvinenco, a venit cu detalii de ultimă oră despre poziţia de procurori general, care este deocamdată ocupată în mod interimar de Dumitru Robu, mandatul acestuia urmând să expire în octombrie. Cum va fi ales noul procuror general al Republicii Moldova?

Republica Moldova ar putea avea un nou procuror general, chiar până la finalul anului.

Noul procuror general al Republicii Moldova ar putea fi numit până în iarnă. El ar putea veni chiar şi din străinătate

Ministrului Justiţiei de la Chişinău, Sergiu Litvinenco, a explicat că noul procuror general va fi selectat printr-un concurs organizat de actuala componenţă a Consiliului Superior al Procurorilor.

Totul va avea loc în condiţiile în care, în luna octombrie a acestui an, expiră mandatul procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Ministrul Justiţiei a dat şi o altă veste interesantă: procuror general ar putea veni din străinătate, în condițiile în care legea îi permite viitorului șef al Procuraturii să dețină experiența profesională în țară sau peste hotare, transmite agenţia de presă IPN.

În acest moment, se lucrează la un proiect care ar oferi soluţia suplinirii funcţiei de procuror general după ce expiră mandatul procurorului general interimar.

În condițiile în care nu există finalitate pe cazul „Stoianoglo”, se va lua în considerare fie prelungirea interimatului lui Dumitru Robu, fie numirea unui procuror general pe o perioadă determinată, afirmă ministrul Sergiu Litvinenco.

„Proiectul a fost elaborat pornind de la concluziile Comisiei de la Veneția din decembrie 2021, iar noi nu facem altceva decât să punem în acord legislația cu acel aviz al Comisiei de la Veneția. Nu este exclus ca această problemă să fie abordată și în legea finală să fie dată soluția.

Ar fi mai multe opțiuni, poți să extinzi interimatul, dacă extrapolăm la alte funcții de demnitate publică, poți să numești un procuror general care ar avea mandat de 7 ani, dar care ar putea să-și finalizeze mandatul dacă fostul procuror general revine în funcție.

La funcționari publici, așa e. Dacă e cineva suspendat, se face concurs pe funcția respectivă, ea se ocupă pe durată determinată, până când revine titularul acelei funcții”, a declarat ministrul Justiţiei într-o emisiune televizată.

Decizia finală este în mâinile preşedintelui Maia Sandu

În cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor va decide organizarea unui nou concurs pentru funcţia de procuror general, se va demera procedura de preselecţie, iar preşedintele Maia Sandu va fi cea care-l va numi în funcție pe noul procuror general al Republicii Moldova.

„Atunci când Consiliul decide inițierea concursului, se dă termen pentru toți cei care corespund criteriilor, se organizează un concurs, ulterior se vine cu o decizie care este transmisă președintelui pentru confirmare sau infirmare.

Numirea unui procuror general de actuala componență CSP este posibilă. Am putea avea un procuror general până la iarnă. Condițiile pentru funcția de procuror-șef Anticorupție sunt valabile și pentru funcția de procuror general.

Legea prevede posibilitatea încadrării în funcția de procuror general inclusiv a persoanelor care au experiență corespunzătoare atât în țară, cât și peste hotare”, a mai declarat ministrul Justiţiei.