Republica Moldova se confruntă în ultima perioadă cu probleme de aprovizionare cu gaz rusesc şi electricitate din Ucraina! Moldova are nevoie de o sumă în jur de 1,1 miliarde de euro suplimentari pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă, a anunțat, vineri, 11 noiembrie, șeful diplomației Nicu Popescu pentru France Presse.
Moldova se confruntă de săptămâni bune cu dificultăţi de aprovizionare
„Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă.”, a spus Nicu Popescu în marja Forumului pentru Pace de la Paris. „Țara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic.”, a adăugat ministrul, precizând că Republica Moldova este în căutare de surse de aprovizionare alternative.
Este bine știut că Republica Moldova se confruntă de săptămâni bune cu dificultăţi de aprovizionare, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti, de care depinde aproape total, s-au redus considerabil şi nu mai primeşte energie electrică din Ucraina în urma bombardamentelor rusești împotriva infrastructurilor. „Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm.”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.
Moldova a fost grav afectată de criza refugiaților declanșată de războiul din Ucraina
Diplomatul a precizat că o sumă de 1,1 miliarde de euro ar putea acoperi costurile pentru lunile de iarnă până în aprilie. În plus, suma ar putea creşte sau scădea în funcţie de evoluţia situaţiei. Şeful diplomaţiei de la Chişinău contează pe noi ajutoare cu prilejul unei noi conferinţe de sprijin ce va avea loc la Paris pe 21 noiembrie.
În lunile aprilie şi iulie au avut loc două reuniuni similare ale donatorilor internaţionali, care au permis strângerea a circa 600 milioane de euro. Ministrul de Externe Nicu Popescu a menţionat că această sumă include confirmările de promisiuni de donaţii precedente. În plus, o parte a acestor fonduri a fost deja afectată în urma acordării asistenții pentru refugiaţii ucraineni în Republica Moldova. Ministrul moldovean a reiterat că ţara sa a primit în jur de 80.000 de refugiaţi ucraineni, care au rămas stabiliți în Republica Moldova.
Până la 30 octombrie 2022, în România s-au înregistrat 1.460.854 de refugiați veniți din Ucraina și 700.260 din Republica Moldova. Din acest total, 87.853 au rămas în România, iar 78.323 au solicitat statut de protecție temporară.