Republica Moldova atrage privirile NATO. Ce concluzii s-au tras la Summitul de la Washington

republica moldova nato

SURSA FOTO: Dreamstime

Republica Moldova a devenit subiectul de interes pentru NATO, după un Summit la Washington care a generat reacții puternice. Ce schimbări se preconizează pentru Moldova?

Republica Moldova: Statele NATO au apreciat eforturile pentru continuarea reformelor democratice

Republica Moldova a fost un subiect central pentru liderii celor 32 de state membre, conform Moldpres.

Summitul NATO, care a avut loc la Washington între 9 și 11 iulie, a evidențiat semnificația strategică a regiunii Mării Negre pentru Alianță, anunțând că se va continua monitorizarea evoluțiilor de securitate din această zonă.

În Declarația finală a summitului, Aliații au cerut Rusiei să își retragă trupele din Republica Moldova și Georgia, menționând că acestea sunt staționate fără consimțământul țărilor respective.

De asemenea, au subliniat importanța sprijinului pentru Republica Moldova în contextul parteneriatelor NATO, care contribuie la o strategie de securitate cuprinzătoare.

„Să retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără consimţământul lor”, potrivit documentului.

Mihai Isac, analist politic din România, a comentat despre Summitul de la Washington, evidențiind că statele NATO au apreciat eforturile Moldovei în continuarea reformelor democratice și în procesul de integrare europeană.

De asemenea, NATO a transmis un mesaj clar Federației Ruse, subliniind că nu va accepta deteriorarea situației din Republica Moldova. Această declarație a fost o parte semnificativă a discuțiilor de la summit.

Expertul a menționat că Declarația finală a Summitului NATO evidențiază sprijinul oferit Republicii Moldova de către aliați.

Mihai Isac a subliniat că majoritatea țărilor din NATO sunt, de asemenea, membre ale Uniunii Europene, ceea ce le conferă un rol crucial ca parteneri strategici pentru Moldova.

„Trebuie să înțelegem că marea majoritate a statelor NATO sunt și state membre ale Uniunii Europene, sunt parteneri strategici ai Republicii Moldova din mai multe puncte de vedere.

Luând în considerare dorința Republicii Moldova de a adera la UE, este normal ca și aceste state, prin intermediul organizațiilor din care fac parte, inclusiv NATO, să sprijine orice demers pentru a ajuta Republica Moldova să își recapete controlul asupra întregului teritoriu”, a declarat Mihai Isac.

Federația Rusă ar putea ignora recomandările NATO referitoare la retragerea trupelor din Republica Moldova

Mihai Isac a adăugat faptul că recentele declarații au rolul de a avertiza Federația Rusă că statele NATO nu vor accepta deteriorarea situației din Republica Moldova și că nu vor rămâne inactive în fața provocărilor generate de războiul hibrid.

„Desigur, sunt declarații menite să avertizeze Federația Rusă că statele membre NATO nu vor accepta înrăutățirea situației din Republica Moldova, nu vor sta cu mâinile încrucișate, atunci când vine vorba de combaterea războiului hibrid rus.

Această declarație nu surprinde, sunt declarații așteptate, NATO și partenerii au solicitat Federației Ruse în mod repetat să își retragă contingentul militar care staționează ilegal în estul Republicii Moldova, să își retragă munițiile”, a adăugat expertul.

Mihai Isac a recunoscut că Federația Rusă ar putea să ignore recomandările NATO referitoare la retragerea trupelor și munițiilor din Republica Moldova.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cu toate acestea, el a subliniat importanța faptului că problemele majore de securitate cu care se confruntă țara noastră, în contextul războiului din Ucraina, sunt în atenția Alianței.

„Vorbim despre o moștenire din timpurile post-sovietice. Această neutralitate, din păcate, este folosită pe post de bâtă politică de către forțele politice pro-ruse pentru a nu permite modernizarea armatei naționale și a altor structuri din cadrul aparatului de securitate națională.

Trebuie să luăm în considerare că în R. Moldova propaganda rusească folosește NATO un fel de sperietoare, cu toate că NATO pe lângă această componentă militară importantă să asigure securitatea statelor membre, are și foarte multe acțiuni cu caracter civil. Din nefericire, propaganda rusă ignoră cu desăvârșire meritele NATO în ceea ce privește sprijinirea Republicii Moldova și folosește această propagandă, acest fluviu de știri false de conspirații pentru a speria publicul din Republica Moldova”, a transmis Isac.

„Nu prea înțeleg cum se poate vorbi despre neutralitate în momentul în care tu ai pe teritoriul țării trupe rusești de ocupație, care înrolează cetățeni ai Republicii Moldova împotriva legislației naționale și internaționale și tot Federația Rusă sprijină formarea de miliții ilegale anticonstituționale formate din cetățeni ai Republicii Moldova pregătiți practic să lupte împotriva concetățenilor.

În acest moment, acest articol 11 din Constituție nu poate fi implementat tocmai datorită acțiunilor Federației Ruse, acțiuni care vedem că durează de la invazia militară ilegală rusă de la începutul anilor 90 (secolul XX)”, a adăugat acesta.

NATO reafirmă sprijinul pentru Ucraina

În Declarația finală, statele membre NATO au subliniat angajamentul Alianței de a susține capacitățile de apărare și de a dezvolta resursele necesare pentru a contracara amenințările hibride.

Expertul a menționat că, în contextul Republicii Moldova, este esențial să se țină cont de evoluțiile din Ucraina, având în vedere că situația de acolo influențează direct securitatea moldovenească.

„Atunci când ne referim la Republica Moldova, trebuie să luăm în permanență în considerare evoluția de pe frontul din Ucraina, pentru că tot ce se întîmplă în Ucraina, afectează și Republica Moldova și doar datorită rezistenței eroice a armatei ucrainene, în acest moment, tancurile rusești nu sunt la Chișinău”, a afirmat expertul.

NATO își reafirmă sprijinul pentru Ucraina prin înființarea unei noi structuri dedicate coordonării asistenței pentru această țară afectată de invazia Federației Ruse.

Alianța și statele membre vor contribui cu zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere.

Mihai Isac a menționat că, în prezent, Ucraina urmează să primească avioane F-16, care vor sprijini eforturile de război ale Kievului, asigurând superioritatea aeriană necesară pentru contraofensive.

„În acest moment, Ucraina urmează să primească avioane F-16 ceea ce va sprijini efortul de război al Kievului, prin asigurarea unei superiorități aeriene necesare lansării unor contraofensive și desigur, vorbim despre pregătirea Ucrainei pentru o nouă iarnă sub asediul rachetelor rusești. Să nu uităm că în urmă cu câteva zile, un spital de copii în Kiev a fost bombardat de Federația Rusă, iar această strategie a terorii are rolul de a submina dorința de rezistență a poporului ucrainean.

Vedem, totodată, și implicarea Chinei în sprijinirea Federației Ruse, lucru consemnat în Declarația finală a NATO și, în același timp, vedem o creștere a dorinței statelor NATO de a sprijini Ucraina în pofida problemelor politice și economice interne”, a mai spus Mihai Isac.

În cadrul Summitului de la Washington, liderii celor 32 de state membre NATO au aprobat, prin Declarația finală, inițiativele secretarului general Jens Stoltenberg de a crea o misiune de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina.

Aceasta va avea un comandament în Germania și centre logistice în estul Alianței, inclusiv pe teritoriul României.

De asemenea, s-a decis un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și înființarea unei poziții de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina.