Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, face un apel de urgență și cere sprijinul comunității internaționale pentru pedepsirea marilor corupți ai țării, cei care au jefuit Republica Moldova și apoi au fugit.
„Țara mea, Republica Moldova, merge înainte. Suntem hotărâți să investigăm politicienii corupți care au jefuit oamenii noștri în trecut. Dar nu o putem face singuri. În numele multor democrații fragile, vă cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupți în fața justiției și restituirea activelor care nu le aparțin”, a spus Maia Sandu la Summitul pentru Democrație 2021, organizat la inițiativa lui Joe Biden.
Republica Moldova, sfâșiată de corupție
În iunie 2019, regimul cleptocratic, condus de Vladimir Plahotniuc, a capitulat politic după o tentativă de lovitură de stat. Apoi, principalii figuranți ai fraudelor bancare, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și alți oameni, au fugit din țară. Majoritatea s-au adăpostit în țări cu care Republica Moldova nu are semnate acorduri de extrădare a infractorilor, inclusiv în Statele Unite ale Americii.
Maia Sandu: Procuratura nu a făcut nici un demers pentru a afla unde-i miliardul furat
Principalii acuzați ai marelui jaf dintre 2014 și 2020 sunt departe de procurorii moldoveni, iar demersurile făcute până azi, pentru extrădarea jefuitorilor, nu au fost suficient de convingătoare pentru autoritățile țărilor în care aceștia se ascund. De asemenea, calitatea lor de foști și actuali politicieni crește reticența Interpol de a-i cauta internațional. Prin urmare, președintele Republicii Moldova solicită sprijin în recuperarea banilor furați de la cetățenii respectivi și trimiterea lor acasă.
Republica Moldova solicită ajutor României
În contextul actul, când vinovații sunt încă în libertate, Chișinăul a cerut sprijinul României, țara care a colaborat cu Vladimir Plahotniuc, în recuperarea banilor din frauda bancară de un miliard de dolari din 2014.
„Și această fraudă, și altele de proporții sunt prea dificile pentru sistemul nostru. E nevoie de sprijinul mai multor țări, de sprijinul unor organizații internaționale, pentru ca banii care au fost scoși din Republica Moldova să fie identificați și aduși acasă împreună cu autorii acestor fraude. Există cereri din partea instituțiilor noastre de drept către autoritățile din România pentru a crea comisii comune așa încât să avem șanse mai mari în demersurile noastre către alte țări, pentru a obține informații despre averi ilegale, despre bani, despre conturile în care se țin banii care au fost furați. Credem că dacă aceste demersuri vor fi susținute și de instituțiile din România, lucrurile se vor întâmpla mai repede”, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu: Voința noastră nu este suficientă
În discursul ținut la Summitul Democrației din 2021, președintele Republicii Moldova a oferit informații publice despre amploarea corupției cu care s-a confruntat țara doar în ultimii zece ani. Aceasta a explicat că frauda bancară din 2014 (în valoare de 12% din PIB) și spălarea a 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar moldovenesc au afectat enorm economia țării.
„Doar voința noastră de a lupta împotriva corupției nu este suficientă. Acest efort trebuie să fie unul global, de colaborare, pentru că noi cu toții împărtășim opinia că corupția este singurul lucru care poate submina democrația, indiferent de locul în care trăim. Ea subminează instituțiile, slăbește statele și dezamăgește cetățenii care cred în democrație, ceea ce servește intereselor liderilor autoritari și ale grupurilor criminale transfrontaliere”, a conchis Maia Sandu, potrivit dw.com.