Republica Moldova se confruntă cu dificultăți în gestionarea unui semnificativ număr de cereri pentru obținerea cetățeniei. Solicitările sunt depuse de către persoane din Rusia, conform anunțului făcut de autoritățile moldovene luni.
Această creștere semnificativă a cererilor a fost observată începând cu declanșarea războiului din Ucraina, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Agenția responsabilă de cetățenie și pașapoarte cere măsuri
Agenția guvernamentală responsabilă de cetățenie și pașapoarte a declarat că „situația geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să obțină cetățenia moldovenească.”
Acest context a determinat Agenția de Servicii Publice să facă o solicitare către Guvern. În acest context, s-a cerut extinderea termenului de examinare a cererilor la șase luni, comparativ cu termenul actual de 20 de zile.
Rușii se înghesuie în număr mare în Republica Moldova
De asemenea, instituția a subliniat că 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși. Un procent de 20% sunt ucraineni. Autoritatea nu a furnizat, însă, cifre specifice privind numărul total al celor care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova.
Această creștere semnificativă a cererilor vine într-un moment dificil pentru Republica Moldova. Țara este una dintre cele mai sărace țări din Europa.
Ea se confruntă cu provocări suplimentare în gestionarea fluxului de persoane care își doresc cetățenia moldovenească.
Regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană
Republica Moldova a primit în luna decembrie aprobarea liderilor Uniunii Europene pentru a începe negocieri de aderare la blocul comunitar. Țara beneficiază de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.
De asemenea, cetățenii moldoveni care pot demonstra că strămoșii lor au locuit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie anexată Uniunii Sovietice în 1940 au dreptul să solicite cetățenia română și, în consecință, pot deveni cetățeni ai Uniunii Europene.
Populația Republicii Moldova, care număra 4,3 milioane de locuitori în era sovietică, a înregistrat o reducere la aproximativ 2,5 milioane – excluzând enclava Transnistria condusă de separatiștii pro-ruși – ca urmare a plecării aproape a unui milion de cetățeni moldoveni în căutarea unei vieți mai bune. Republica Moldova post-sovietică a dezvoltat relații strânse cu România, stat membru al Uniunii Europene.
Guvernul pro-european al Republicii Moldova a condamnat invazia Rusiei în Ucraina din 2022 și a respins încercările Moscovei de a genera instabilitate și chiar o presupusă tentativă de lovitură de stat.