Miercuri, pe 6 septembrie, Republica Moldova a declarat că datorează companiei Gazprom 8.6 milioane de dolari pentru gaz. Această sumă reprezintă doar o parte din cele 709 milioane de dolari revendicate de monopolul rus.
Republica Moldova a declarat miercuri, pe 6 septembrie, că datorează companiei Gazprom 8.6 milioane de dolari pentru gaz, ceea ce reprezintă doar o fracție din cele 709 milioane de dolari revendicate de monopolul rus.
Moldova, fostă republică sovietică, obişnuia să cumpere gaze naturale ruseşti, dar Chișinăul a acumulat datorii de sute de milioane de dolari, după cum au transmis Gazprom și filiala sa din țara vecină la sfârșitul anului 2021.
Republica Moldova datorează Gazprom 8.6 milioane de dolari
Un audit internaţional a arătat că distribuitorul public de gaze naturale Moldovagaz, companie deţinută de statul moldovean, datorează doar 8,6 milioane de dolari, iar guvernul „nu intenţionează să plătească datorii inexistente”, a spus ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.
„După clarificările privind datoria pentru gazele naturale, Moldova şi cetăţenii săi nu sunt obligaţi să plătească facturile corespunzător”, a declarat, la rândul său, premierul Dorin Recean.
Gazprom a anunțat ulterior că „nu este categoric de acord cu afirmaţiile părţii moldoveneşti şi intenţionează să continue să-şi apere drepturile pe toate căile posibile”.
În urmă cu un an, compania rusă a evaluat datoria Republicii Moldova la 709 milioane de dolari, dar suma ar putea fi și mai mare, odată cu adăugarea penalităților.
Potrivit lui Victor Parlicov, auditorii nu au primit documente de la Moldovagaz şi Gazprom care să justifice 276 de milioane de dolari din presupusa datorie.
„Acest lucru nu înseamnă că aceste documente nu există, ci doar că nu au fost furnizate auditorilor”, a declarat el presei.
Ministrul a adăugat că din mai multe motive procedurale, alte 400 de milioane de dolari nu au putut fi rambursate. Acesta a mai spus că guvernul a împărtăşit rezultatele auditului cu Moldovagaz şi Gazprom şi că aşteaptă reacţia Gazprom.
La rândul său, președintele Maia Sandu a spus că auditul a infirmat pretenţiile Gazprom. Ea declarase anterior că Moldova nu are datorii faţă de Gazprom pentru gazele naturale.
Reacția Gazprom
Gazprom a comentat rezultatele auditului.
„E de remarcat faptul că raportul auditorului nu a fost aprobat de Consiliul de Administraţie al Moldovagaz, aşa cum prevăd acordurile dintre Gazprom şi Guvernul Moldovei.
În orice caz, după cum am menţionat deja, auditorul şi condiţiile licitaţiei pentru achiziţionarea serviciilor sale au fost stabilite în mod unilateral de către partea moldovenească, fără acordul Gazprom şi Moldovagaz.
Concluziile auditorului nu pot afecta în niciun fel valoarea şi valabilitatea datoriei menţionate, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate în mod regulat de Gazprom şi Moldovagaz şi în hotărârile arbitrale internaţionale relevante.
Gazprom este nu este deloc de acord cu declaraţiile părţii moldoveneşti şi intenţionează să continue să-şi apere drepturile prin toate mijloacele posibile”, se arată în comunicatul Gazprom, citat de presa de la Chişinău
Cum s-a stabilit auditul
Auditul a indicat că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. Drept urmare, Chişinăul i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată, a explicat Victor Parlicov. Acesta a asigurat că suma nu se va reflecta în facturi.
Anul trecut, în cadrul negocierilor dintre Moldovagaz şi Gazprom, s-a constatat că Moldovagaz ar fi acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari.
Atunci, Gazprom i-ar fi cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei şi s-o ramburseze în regim de urgenţă. Autoritățile de la Chișinău au declarat însă că vor recunoaşte datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.
Guvernul a decis ulterior ca Agenţia Proprietăţi Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz faţă de concernul rus Gazprom şi Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
În august 2022, Agenţia Proprietăţii Publice a semnat contractul de achiziţionare a serviciilor de audit financiar şi juridic independent cu două companii străine: una din Marea Britanie şi alta din Norvegia.