Republica Moldova recunoaște doar 8,6 milioane de dolari din datoria totală

Republica Moldova este solicitată să plătească către gigantul rus Gazprom PJSC suma de 709 milioane de dolari. Merită menționat și faptul că Gazprom este acţionarul majoritar la Moldovagaz, iar autorităţile de la Chişinău dețin o participaţie de 35%.

Miercuri, 6 septembrie, Guvernul moldovean a propus plătirea unei sume de 8,6 milioane de dolari din datoria totală. Suma a fost dată în urma auditului realizat de firmele independente Wikborg Rein (Norvegia) şi Forensic Risk Alliance (Marea Britanie).

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii din Republica Moldova susține că țara are dreptul la un audit independent. El a precizat că statul este pregătit pentru un proces în tribunalele internaționale.

„Am fost informaţi de Gazprom că ei nu vor recunoaşte auditul pentru că nu au fost implicaţi în proces, însă, pe baza acordului din 2021, este dreptul Republicii Moldova de a efectua acest audit independent. (…) Suntem gata să ne apărăm drepturile în tribunalele internaţionale, având în vedere că aceasta este o dispută comercială şi datoria nu poate fi considerată ca fiind una suverană, aşa cum ar dori Gazprom”, a precizat ministrul.

Concluziile auditului independent au fost, pe scurt, următoarele. Pentru o mare parte dintre datoriile Moldovagaz (acumulate în 1991-2002) nu există dovezi. Se pare că Gazprom nu a putut furniza documentele solicitate necesare. În plus, se pare că penalitățile impuse Moldovei sunt foarte mari.

Republica Moldova se eliberează de dependența de Rusia în domeniul energiei

Moldova a depins mult timp de Rusia în privința aprovizionării cu energie. În prezent, Uniunea Europeană o asistă în procesul de diversificare a surselor de aprovizionare.

Andrei Spînu susține că statul său dispune de suficiente rezerve de gaze naturale stocate în depozite pentru a satisface cererea internă până la sfârșitul lunii decembrie. Totodată, țara intenționează să continue acumularea de gaze pentru a asigura necesarul său pe întreaga perioadă a iernii.

„Pentru aprovizionarea cu electricitate, cel mai probabil Republica Moldova va continua să se bazeze pe România precum şi pe electricitatea pe care o primeşte din Transnistria”, a declarat Andrei Spînu, joi, la Bucureşti.

Republica Moldova face progrese importante, cu ajutorul investițiilor UE, și la nivelul căilor ferate şi drumurilor care conectează țara de România.

„În prezent, toate căile noastre ferate sunt conectate cu cele ale Ucrainei şi duc la porturile de la Dunăre, care acum sunt supuse unui intens bombardament”, a adăugat ministrul.