Republica Moldova dezminte acuzațiile deputatei Marina Tauber: Discurs de promovare a fricii

Republica Moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul de la Chişinău a dezminţit vineri, 24 martie, afirmaţiile lansate în spaţiul public de către deputata Partidului "ŞOR" (prorus) Marina Tauber. Aceasta a susținut că autorităţile moldovene ar pune cale o "provocare militară în regiunea transnistreană" a doua zi de Paşti.

Guvernul de la Chişinău a negat spusele deputatei Partidului „ŞOR” (prorus),Marina Tauber, potrivit cărora autorităţile moldovene ar pune cale o „provocare militară în regiunea transnistreană” a doua zi de Paşti.

Marina Tauber, cercetată în două cauze penale, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că autorităţile din Republica Moldova – ajutate de România – planifică acţiuni militare în Transnistria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, astfel de mesaje fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societatea moldovenească.

„Afirmaţiile doamnei Tauber sunt false şi fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societate. Doamna Tauber încearcă să-şi acopere în faţa finanţatorilor eşecul total al protestelor plătite”, a declarat Daniel Vodă, conform Deschide.md.

Asigurările venite de la Chișinău

Instituţiile statului lucrează la prevenirea unor astfel de provocări şi ţin situaţia sub control, a adăugat el.

„Am o noutate strigătoare la cer pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Conform datelor serviciilor speciale internaţionale, primite din câteva surse, există informaţia exactă şi verificată că autorităţile noastre – (preşedintele) Maia Sandu şi (premierul) Dorin Recean – pregătesc o provocare militară la frontiera cu Transnistria.

Săptămâna trecută, în România au fost trimise 10.000 de uniforme ale Poliţiei naţionale şi 10.000 de uniforme ale armatei moldovene. Au fost comandate 3.000 de sicrie”, a declarat Tauber, citată de Radio Chişinău.

„Scopul este ca la acţiunile militare sa participe un contingent internaţional’, a afirmat Tauber.

Marina Tauber și-a pierdut imunitatea parlamentară

Marina Tauber a fost reţinută pe 21 iulie, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară, dar ea a fost ulterior eliberată. Vicepreşedinta Partidului „ŞOR” este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului şi că ar fi acceptat cu bună ştiinţă finanţarea formaţiunii sale politice de către un grup criminal organizat.

Partidul, care organizează în ultimele luni protestele antiguvernamentale de la Chişinău, a fost fondat şi este controlat de oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde în Israel de o condamnare la închisoare în Republica Moldova în dosarul privind furtul unui miliard de dolari de la bănci moldovene în 2014.

De asemenea, el este acuzat de dare de mită pentru a-şi asigura funcţia de preşedinte al unei bănci moldovene şi a fost inclus în octombrie pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei SUA, ca reprezentând interesele Rusiei.

Încercările Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova

Autorităţile de la Chişinău, dar şi responsabili occidentali, inclusiv din SUA au denunţat în ultimul timp încercări repetate ale Moscovei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova cu scopul răsturnării actualei guvernări proeuropene şi înlocuirea acesteia cu una favorabilă Rusiei în contextul războiului în Ucraina.

La 12 martie, poliţia moldoveană anunţase că a destructurat o schemă de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova şi că aceasta ar fi fost pusă la cale de serviciile speciale ale Federaţiei Ruse. Şeful poliţiei naţionale, Viorel Cernăuţean, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că poliţia deţine mai multe informaţii despre un plan de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova.