Republica Moldova a anunțat, marți, că va continua să ceară retragerea forţelor militare ruse din Transnistria, după ce preşedintele Vladimir Putin a anulat marţi decretul său din 2012 privind politica externă a Federaţiei Ruse, în care erau prevederi referitoare la reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.”
Republica Moldova cere retragerea trupelor ruse
„Vom continua să cerem retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău, Filip Cojocaru.
Rusia şi-a luat angajamentul la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată nu a fost pusă niciodată în practică.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova subliniază că militează în continuare pentru rezolvarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.
„Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului”, a mai spus Filip Cojocaru.
Amintim că președintele rus, Vladimir Putin, a anulat marţi un decret care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse.
Documentul anulat prevedea faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.
Decizia luată de Vladimir Putin
În Monitorul Oficial al Federaţiei Ruse este publicat un „Decret al Preşedintelui Federaţiei Ruse nr.111 din 21 februarie 2023 cu privire la invalidarea Decretului Preşedintelui Federaţiei Ruse nr. 605 din 7 mai 2012 cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federaţiei Ruse.”
În decretul anulat se stipulau următoarele:
„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele:
1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (…)
e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:
să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria.”