Rusia acuză Republica Moldova de cenzură, după ce licența unor posturi TV a fost suspendată

Guvernul Rusiei acuză Republica Moldova de cenzură, susținând că decizia de a suspenda licenţa unor posturi de televiziune reprezintă un act de cenzură politică fără precedent. Ministerul de Externe din Rusia a anunțat sâmbătă, 17 decembrie 2022, că decizia Republicii Moldova reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului de acces la informaţii.

„Solicităm ca organizaţiile internaţionale relevante să facă o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat şi să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia această situaţie inacceptabilă”, a anunțat, sâmbătă, Ministerului de Externe din Rusia.

Republica Moldova a suspendat licența posturilor TV de propagandă rusă

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din Republica Moldova a dispus vineri, 16 decembrie 2022, suspendarea licențelor pe perioada stării de urgență a unor posturi de televiziune controlate de deputatul fugar Ilan Șor și de Partidului Socialiștilor.

„Prin derogare de la art. 84 alin. (10) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova nr. 174/2018 și Capitolul XXII3 din Codul de procedură civilă nr. 225/2003, în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, prevăzută în Anexa nr. 1 la Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 45/2022, și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie pentru următoarele servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în MoldovaRTR MoldovaAccent TVNTV MoldovaTV6Orhei TV”, se arată în decizia luată de către Comisia pentru Situații de Urgență (CSE) din Republica Moldova.

ÎS „Radiocomunicaţii” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și distribuirea serviciilor media audiovizuale ale celor șase posturi TV, precizează sursa citată anterior.

De menționat este faptul că postul de televiziune „Primul în Moldova” retransmitea emisia postului public din Rusia. În luna februarie a acestui an, Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis blocarea conținutului de pe site-urile www.sputnik.md și www.gagauznews.md pentru că promovau informații care incită la ură și război, în condițiile stării de urgență din țară. La scurt timp după ce a izbucnit războiul din Ucraina, a fost interzis și postul de radio Sputnik.

„Păstrarea păcii şi stabilităţii în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spaţiului informaţional naţional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancţiunilor internaţionale.

Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului şi viaţa liniştită a cetăţenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiţie”, a declarat, vineri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, relatează agora.md.

„Aceste instituţii media au încălcat grav şi în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendenţios şi manipulatoriu evenimentele din ţara noastră, dar şi cele legate de războiul din Ucraina. La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult – aceasta s-a intensificat.

În situaţia în care împotriva ţării noastre se desfăşoară nu doar un război energetic, dar şi unul informaţional, avem responsabilitatea şi chiar obligaţia de a ne proteja cetăţenii şi ţara”, a adăugat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, potrivit sursei citate anterior.