Republica Moldova face apel la încetarea focului în Ucraina. Maia Sandu: Tunurile răsună din nou în apropierea noastră

Într-un comunicat trimis de către președinția de la Chișinău se arată că președintele Maia Sandu a declarat că la fel ca acum 30 de ani ”tunurile răsună din nou în apropierea noastră”. De asemenea, ea a făcut apel la încetarea focului şi la pace în Ucraina.

„Pentru că astăzi, la 30 de ani de la războiul de la Nistru, tunurile răsună din nou în apropierea noastră, am chemat la încetarea focului. Am chemat la pace. Doar în condiţii de pace vom putea construi aici, pe pământul nostru, o ţară paşnică şi prosperă, o ţară europeană. Asta e alegerea cetăţenilor Republicii Moldova„, a declarat Maia Sandu la un miting de comemorare a combatanţilor şi victimelor războiului din Transnistria.

În același mesaj, Maia Sandu a precizat că ceea ce s-a întâmplat acum 30 de ani avea ca obiectiv „suprimarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, adăugând că la acea vreme sute de persoane și-au pierdut viața, în timp ce alte sute au fost rănite.

„Este important ca şi noile generaţii să păstreze vie memoria acelor vremuri, iar statul să nu uite, aşa cum s-a întâmplat timp de mai mulţi ani, de veteranii de război, participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova”, a mai afirmat Maia Sandu.

Proiect de lege pentru susținerea materială a veteranilor

Pe acest fond, președintele Republicii Moldova a spus că a fost înregistrat în Parlament un proeict de lege care prevede mai multe măsuri de susținere materială pentru veterani.

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, Maia Sandu a semant un decret prin care tuturor participanţilor la luptele de pe Nistru le va fi conferită Medalia comemorativă cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la război.

Cu această ocazie, Maia Sandu a transmis un mesaj şi locuitorilor din stânga Nistrului, subliniind că Republica Moldova „e ţara noastră, a tuturor, iar împreună putem construi o societate în care oameni cu opinii diferite pot convieţui paşnic, fără conflicte, pot trăi liber şi cu respect unii faţă de alţii”.