Republica Moldova scapă de dependența de gazele Rusiei
Republica Moldova, până recent, se baza aproape în totalitate pe gazele rusești. Totul era în conformitate cu contractul semnat cu Gazprom. Totuși, după evenimentele din februarie 2022, inclusiv invazia Ucrainei, țara și-a intensificat eforturile pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.
Conform comunicatului emis de compania din Republica Moldova, Energocom va achiziționa gaze naturale lichefiate de la terminalul plutitor Alexandroupolis. Va fi o colaborare strânsă cu compania de stat elenă DEPA Commercial.
„Luni şi marţi vom achiziţiona câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total vor fi aproximativ 28.000 MWh, echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze”, a informat Victor Binzar, directorul companiei Energocom.
În 2023, compania a efectuat deja teste pentru ruta de import din Grecia, achiziționând cantități mici de gaze în procesul de evaluare a eficienței și viabilității acestei surse de aprovizionare.
În acest moment, Republica Moldova nu mai achiziționează gaze din Rusia, însă regiunea separatistă Transnistria rămâne dependentă de gazul rusesc. Cererea totală de gaze necesară anual depășește cu puțin cantitatea de trei milioane de metri cubi.
Moldova se teme de influența Rusiei la alegerile parlamentare din 2025
Conform analizei politice a lui Ion Tăbîrță, analist politic, se sugerează că Rusia ar putea utiliza regiunea Găgăuzia pentru a destabiliza Republica Moldova și pentru a exercita influență asupra rezultatelor viitoarelor alegeri.
Potrivit analistului, se estimează că Rusia va recurge la folosirea autonomiei găgăuze pentru a influența rezultatele viitoarelor alegeri din următorii doi ani. Scopul principal ar rușilor ar fi să submineze popularitatea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) înaintea scrutinului parlamentar din 2025.
„În context intern va fi folosită mai mult UTA Găgăuzia deoarece este în câmpul constituțional al Republicii Moldova, iar regiunea transnistreană nu, iar evident tot acest lucru se va face în preajma alegerilor prezidențiale, dar în mod special ale celor parlamentare și se dorește scăderea ratingului electoral al partidului de guvernământ, al președintelui Maia Sandu.
Astfel, ca la următoarele scrutine să avem alte forțe politice care vor acumula scorul necesar ca să formeze o guvernare anti-europeană și mult mai loială Federației Ruse”, a explicat analistul pentru Adevărul.
Ion Tăbîrță sugerează posibilitatea reluării protestelor în Găgăuzia, care ulterior ar putea să se extindă gradual către Chișinău.
Experții indică că tentativele de destabilizare a situației sociale și politice din Republica Moldova ar putea fi coordonate de către Ilan Șor.
Acesta este văzut ca un instrument al Kremlinului și al oligarhilor fugari, conform concluziilor analiștilor. Citiți mai multe despre acest subiect, chiar aici.