Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, va prezenta, la Chişinău, experienţa României în privinţa regulilor de raportare financiară în domeniul finanţării partidelor politice.
Potrivit unui comunicat transmis vineri de AEP, şeful autorităţii şi directorul general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, Constantin Rada, vor efectua, în perioada 16 – 18 decembrie, o vizită în Republica Moldova, în vederea participării, în calitate de experţi, la seminarul cu tema „Raportarea financiară şi colectarea de fonduri”.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Republican Internaţional (The International Republican Institute), în contextul activităţilor desfăşurate de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova pentru consolidarea capacităţilor sale privind supravegherea şi controlul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale şi se adresează partidelor politice şi altor organizaţii social-politice înregistrate în Republica Moldova, precizează AEP.
„Participarea oficialilor români, în calitate de experţi, la seminar se circumscrie angajamentului instituţiei de a sprijini consolidarea sistemului electoral, promovarea alegerilor democratice şi parcurgerea drumului european de către Republica Moldova„, transmite AEP.
Controale care vor viza respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile
În luna iunie, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că vor fi desfășurate activități de control care vor viza respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate de partidele politice în anul fiscal 2021. Acesta vor începe de luna viitoare și vor lua sfârșit la finalul anului 2022. Aceste verificări vor avea loc până la finalul acestui an.
Autoritatea Electorală Permanentă a mai spus că misiunile de control sunt în conformitate cu Planul anual de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale.
Cele 189 de partide politice primesc notificare cu privire la demararea misiunilor de control
Potrivit unui comunicat de presă trimis de AEP, scopul controalelor este de a verifica respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate de către partidele politice în anul fiscal 2021, în ceea ce priveşte obligaţia restituirii către candidaţi a sumelor rambursate de către AEP cu ocazia alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 27 septembrie 2020, a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 6 decembrie 2020, precum şi cu ocazia alegerilor locale parţiale din anul 2021.
Autoritatea Electorală Permanentă a arătat atunci că cele 189 de partide politice primesc notificare cu privire la demararea misiunilor de control, urmând ca, în termen de maximum 15 zile de la data primirii acestora, formaţiunile politice să depună toate documentele solicitate la sediile Autorităţii.