Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a declarat, în cursul zilei de miercuri, că speră ca țara sa să semneze începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023.
Republica Moldova se grăbește oricum să implementeze reformele cerute de Bruxelles, mai spune oficialul moldovean, făcât referire în special la reforma sistemului de justiție.
Ministrul Nicu Popescu spune că acesta este foarte corupt, iar din această cauză este prima prioritate pe listă. El mai spune că jumătate din recomandările Comisiei Europene sunt axate pe acest domeniu.
„Aderarea la UE a unor ţări precum (Republica) Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situaţie de pace”, a spus ministrul Nicu Popescu, în timpul unei vizite la Berlin.
Republica Moldova, afectată de războiul din Ucraina
Nu mai este un secret pentru nimeni că Republica Moldova este puternic afectată de războiul ruso-ucrainean. În timp ce inflația a trecut de 20 de procente, țara a suferit mai multe pene de curent din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii ucrainene.
Nu în ultimul rând, Guvernul de la Chișinău a acuzat de mai multe ori Federația Rusă că încearcă să destabilizeze țara, însă astfel de informații au fost negate de către Moscova.
Proiectele de infrastructură sunt vitale pentru Republica Moldova
Ministrul moldovean mai spune că proiectele de infrastructură sunt vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova, el referindu-se, printre altele, și la interconectorul care leagă direct reţeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece pe teritoriul ucrainean.
Ministrul Nicu Popescu spune că acesta ar diversifica şi spori securitatea aprovizionării cu energie. El a adăugat că există sprijin politic și economic internațional pentru astfel de proiecte, dar adaugă că procedurile de implementare durează mult.
„Procedurile de pe timp de pace trebuie să fie reevaluate, pentru că nu suntem în vremuri de pace. Europa este afectată de un război pe scară largă, cel mai mare după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat oficialul de la Chişinău. „Nu putem aplica aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”, pentru că „avem nevoie urgent de interconexiunea de electricitate cu România”, a insistat el, adăugând că ţara sa aşteaptă răspunsuri şi asupra construirii unei a două interconexiuni.
Al doilea Summit al Comunității Politice Europene va avea loc în Republica Moldova
Nu în ultimul rând, oficialul moldovean mai spune că desfășurarea în Republica Moldova a celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene în luna iunie este un semn puternic de sprijin pentru ţara sa.
„Este un semn clar către societatea moldoveană, dar şi către regiunea extinsă, că (Republica) Moldova contează, că (Republica) Moldova nu este singură”, spune acesta.
Totuși, el remarcă prematuritatea summitului cu privire la inițiativele concrete.
Pentru moment, spune Nicu Popescu, Republica Moldova speră să accelereze măsurile de integrare europeană şi să se asigure că poate beneficia de iniţiative accesibile cetăţenilor europeni, precum roamingul fără taxe sau programul Erasmus pentru schimburi studenţeşti.