Republica Moldova trage tare să îndeplinească cele nouă condiționalități agreate cu Uniunea Europeană și ulterior să inițieze negocierile de aderare, au anunțat autoritățile de la Chișinău.
Integrarea, o prioritate
Premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu au prezentat, marți, un raport privind acțiunile guvernării din ultimii doi ani privind îndeplinirea condițiilor de aderare, transmite MOLDPRES.
Executivul moldovean își axează prioritățile pe obiectivul strategic: integrarea europeană, a afirmat Dorin Recean.
„De aici încolo, Guvernul va fi și mai disciplinat și mai organizat pentru ca să ne asigurăm că până la sfârșitul acestui an, cele nouă condiționalități agreate cu Comisia Europeană să fie livrate, iar Republica Moldova să intre în negocieri de aderare la UE”, a precizat Recean.
Speakerul Igor Grosu a afirmat că „2023 este un an în care trebuie să avansăm ireversibil în calea noastră spre integrare europeană – să începem negocierile și să dezvoltăm Moldova”.
Soluții pentru Moldova de la NATO
În altă ordine de idei, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, a vorbit, zilele trecute, despre modul în care summit-ul NATO de la Vilnius va aduce soluţii şi pentru Republica Moldova.
„Republica Moldova este și un partener comun NATO și Uniunea Europeană, lucrăm pe subiecte largi, cum este reziliența, cum este pachetul bilateral de asistenţă pe care Moldova ni-l solicită şi la care răspundem foarte, foarte pozitiv”, a explicat Mircea Geoană.
Mircea Geoană a subliniat că NATO respectă neutralitatea adoptată de Moldova, adăugând că asta nu înseamnă automat slăbiciune din punct de vedere militar.
NATO „respectă realitatea din această perioadă: o Constituție de neutralitate a Republicii Moldova. (…)
Doamna președinte Maia Sandu are dreptate spunând că a fi neutru nu înseamnă a fi slab din punct de vedere militar. Și așa îmi spunea și președintele Parlamentului. Dimpotrivă, când ești neutru, trebuie să investești și mai mult în apărare, în securitatea națională.
Republica Moldova începe să facă acest lucru. Suntem convinși că locul Republicii Moldova este alături de noi toți în Europa democratică, liberă și prosperă. (…)
A rămâne în zona gri nu e o garanție de securitate, ci este o invitație la insecuritate”, a mai precizat Mircea Geoană. Totuşi, secretarul general adjunct al NATO a indicat că Alianţa nu va dicta sau impune vreodată vreunui partener care este drumul ce trebuie ales. NATO va merge atât de departe cât îşi doreşte Republica Moldova, a punctat Geoană.