Spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi parţial închis în perioada 1-2 iunie, a transmis Autoritatea Aeriană Civilă din Republica Moldova (CAA) pe site-ul oficial.
Autoritatea Aeriană Civilă din Republica Moldova (CAA) a anunțat, joi, că spaţiul aerian al Moldovei va fi parţial închis în perioada 1-2 iunie, pentru asigurarea siguranţei şi securităţii aeronautice, când ţara va găzdui summitul Comunităţii Politice Europene.
Republica Modova a anunțat că își va închide temporar spațiul aerian
„În scopul asigurării siguranței și securității aeronautice în data de 1 iunie 2023, când Republica Moldova va găzdui 47 de șefi de state și de guverne la summitul Comunităţii Politice Europene, Comisia Interdepartamentală pentru Managementul Spațiului Aerian a decis limitarea utilizarii spațiului aerian național.
Autoritățile naționale implicate în procesul de organizare a summitului, evaluează în mod constant utilizarea spațiului aerian în contextul organizării summitului și vor asigura informarea populației în timp util”, a transmis Autoritatea Aeriană Civilă din Republica Moldova (CAA) pe site-ul oficial.
Care este scopul summitul Comunităţii Politice Europene?
Primul summit al Comunităţii Politice Europene a reunit în octombrie 2022 lideri din 44 de ţări, la Praga, în Republica Cehă.
Summit-ul este un format nou conceput de preşedintele francez Emmanuel Macron și are scopul de a promova dialogul politic şi cooperarea pentru a întări securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.
Noul format reuneşte cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi state din vecinătatea sa: Regatul Unit, Elveţia, Turcia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.
„Această comunitate este o platformă pentru întărirea încrederii noastre colective şi a solidarităţii în momente dificile”, a apreciat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul primei reuniuni.
Klaus Iohannis susține summitul Comunităţii Politice Europene
Potrivit Administrației Prezidențiale, Summitul Comunității Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacția la escaladările recente ale Federației Ruse, asigurarea securității, situația în domeniul energiei și asigurarea securității aprovizionării, schimbările climatice și evoluțiile în plan economic.
Preşedintele Klaus Iohannis „a salutat inițiativa de înființare a Comunității Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranța ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice și a cooperării structurate între Uniunea Europeană și partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.”