Primele capitole de negocieri pentru Republica Moldova cu UE
Vicepremierul pentru Integrare Europeană din Republica Moldova, Cristina Gherasimov, a subliniat că în prezent este în desfășurare screeningul bilateral, care se va încheia în aproximativ patru luni. După finalizarea acestui proces, Comisia Europeană va evalua gradul de conformitate al legislației Republicii Moldova cu criteriile de aderare la UE.
„Pentru primul grup de capitole, sperăm ca deja în luna ianuarie, acest raport să fie prezentat consiliului. După aceasta urmează o decizie. Sperăm ca în primele luni ale anului următor să începem negocierilor propriu-zise”, a declarat vicepremierul pentru Integrare Europeană pentru Moldova1, potrivit EVZ.
Justiția și economia sunt vizate în primă fază
Primele capitole care vor fi deschise în cadrul negocierilor includ domenii esențiale precum justiția, democrația, administrația publică, finanțele și economia. Aceste capitole reprezintă fundația procesului de aderare și sunt cruciale pentru alinierea Republicii Moldova la standardele europene.
În paralel, Bruxelles-ul și partenerii internaționali au promis un plan de investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro, care va sprijini economia Republicii Moldova. Accesul la fondurile de preaderare, însă, va fi posibil doar în următorul ciclu bugetar, peste trei ani.
„Guvernul lucrează împreună cu Comisia Europeană la un plan național de creștere economică”, a adăugat Cristina Gherasimov.
Etapele aderării și angajamentele asumate
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, obținând statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022. Pentru a trece la etapa de negocieri, Chișinăului i-au fost înaintate nouă condiționalități, care au fost îndeplinite până în iunie 2024.
Pe 7 iunie 2024, Comisia Europeană a confirmat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit criteriile necesare pentru a începe negocierile de aderare la UE. Negocierile oficiale au fost lansate pe 25 iunie 2024, în cadrul unei conferințe interguvernamentale la Luxemburg.
Perspectivă privind aderarea până în 2030
La începutul lunii iulie 2024, la Chișinău, a avut loc prima sesiune de screening bilateral, un pas esențial în procesul de aderare. Vicepremierul Gherasimov a declarat că ajungerea la această etapă în doar doi ani de la obținerea statutului de țară candidată reflectă eforturile intense depuse de autorități și societatea moldovenească.
Autoritățile de la Chișinău și-au propus ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene până în anul 2030, un obiectiv ambițios, dar realizabil, considerând deschiderea și sprijinul oferit de UE pentru integrarea țării în familia europeană.