Guvernul moldovean nu are bani pentru achitarea salariilor bugetarilor, pentru că fostul Cabinet a aprobat majorarea acestora fără a avea acoperire financiară, dar plăţile vor fi făcute din împrumuturi externe, a declarat noul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

„Pentru ultimele luni nu avem bani pentru salarii. Colegii mei de la minister încă din februarie au informat Guvernul, dar informaţia a fost secretizată”, a declarat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă. Potrivit acestuia, doar în cazul salariilor, anteriorul Guvern al lui Zinaida Greceanîi a aprobat cheltuieli fără acoperire financiară în valoare de peste 800 de milioane de lei (48,6 milioane de euro).

Numărul şomerilor s-a dublat

„A fost o politică bugetară riscantă. În loc ca pe timp de criză să fie reduse cheltuielile, acestea au fost majorate”, a apreciat vicepremierul şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Totuşi, oficialii au dat asigurări că Executivul va achita salariile din împrumuturile externe. Ministrul Economiei a declarat, de asemenea, că restanţele la salarii cresc de la o lună la alta, iar numărul şomerilor aproape că s-a dublat în ultimul an.

Majorări anulate

Premierul Vlad Filat a anunţat că Guvernul a aprobat un proiect de lege potrivit căruia profesorii vor avea salarii mai mari cu 24 la sută din aceasta toamnă, iar majorările cu zece la sută promise funcţionarilor publici şi militarilor vor fi anulate. „Din 1 septembrie, cadrele didactice primesc salarii majorate cu 24 la sută. În cazul funcţionarilor şi militarilor, majorările vor fi efectuate când va permite bugetul ţării”, a spus el. Filat a mai spus că banii pentru salariile cadrelor didactice vor fi alocaţi din bugetul de stat, dar şi din finanţări externe. Totodată, prim-ministrul a precizat ca indexările la pensii, prevăzute pentru luna aprilie, rămân in vigoare.

SURSA:Mediafax