Republica Moldova a obținut o mai mare independență energetică cu ajutorul UE
În 2021, Republica Moldova se confrunta deja cu provocări energetice semnificative, chiar înaintea escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina. Totuși, de atunci, țara a demonstrat o reziliență crescută și o adaptabilitate sporită în fața acestor dificultăți.
O decizie crucială s-a născut în inima Bruxelles-ului la numai trei săptămâni de la debutul conflictului dintre Rusia și Ucraina. În martie 2022, a fost dat semnalul pozitiv pentru sincronizarea sistemelor electrice și energetice ale Moldovei și Ucrainei cu rețeaua europeană. Această evoluție a fost confirmată de către Victor Parlicov, Ministrul Energiei din Republica Moldova, conform informațiilor oferite de dw.com.
În mod obișnuit, astfel de procese necesită ani de pregătire și negocieri, dar în acest caz, s-a produs o excepție prin intervenția unei decizii politice. În trecut, Moldova se afla într-o situație de dependență față de infrastructura critică din regiunea Transnistria, o zonă separatistă pro-rusă care s-a rupt de Republica Moldova la începutul anilor ’90, beneficiind de susținerea Rusiei.
Din cele șapte linii electrice care conectează Republica Moldova cu Ucraina, doar una ocolește Transnistria. Prin urmare, grație intervenției de la Bruxelles, Moldova a deschis uși către o sursă alternativă de energie, din România, un stat membru al Uniunii Europene. Această posibilitate a fost disponibilă tehnic anterior, însă nu a fost utilizată până în acel moment din motive funcționale.
Această modificare tehnică a schimbat cu totul cursul conflictului în problema transnistreană: prin sincronizarea sistemelor, Rusia și Transnistria au fost lipsite de mijloacele lor obișnuite de șantaj.
Moldova nu mai este dependentă energetic de regiunea separatistă Transnistria
Întrebat cu privire la achiziționarea de energie pentru Republica Moldova din regiunea separatistă Transnistria, Victor Parlicov a subliniat că, statul continuă să cumpere energie de acolo. Cu toate acestea, situația a suferit o schimbare semnificativă. În trecut, opțiunile Republicii Moldova erau limitate, dar acum dinamica dependenței aproape că s-a inversat.
Potrivit ministrului, Moldova cumpără energie din Transnistria pentru a menține stabilitatea socială din regiune.
„Da, încă cumpărăm energie acolo, dar există o diferență importantă. Înainte nu aveam aproape alte opțiuni, acum relația de dependență a fost oarecum inversată. Astăzi cumpărăm energie din Transnistria în primul rând pentru a stabiliza situația socială de acolo. Dacă ar fi să încetăm să facem asta, ar pierde mai mult de 50% din venituri și ar intra în faliment.
Asta ar putea duce la o criză umanitară acolo și nu vrem asta. Am dori să folosim acest timp pentru a integra Transnistria în zona economică normală a Republicii Moldova, inclusiv în domeniul taxelor vamale și impozitelor. Ne dorim o integrare pașnică, pas cu pas”, a transmis Victor Parlicov.
Victor Parlicov a fost întreabat dacă Rusia mai are, în prezent, căi pentru a șantaja Republica Moldova pe tema energiei. Se poate folosi Rusia de cele două regiuni separatiste, Transnistria și Găgăuzia?
„Când vine vorba de securitatea energetică, Rusia nu mai are aceste instrumente. Dar există, desigur, o altă latură: războaiele de propagandă și informație. Federația Rusă a avut succes, trebuie să recunoaștem acest lucru.
Una dintre narațiunile centrale ale Rusiei este că toate problemele cetățenilor Moldovei, inclusiv securitatea energetică, pot fi urmărite până când țara a ales o cale pro-UE. [La mijlocul anului 2022, fostei Republici Sovietice situate între România și Ucraina i s-a acordat statutul de candidat la aderarea la UE.]”, potrivit lui Victor Parlicov.
Moldova nu a mai cumpărat gaz de la ruși în 2023
Ministrul a subliniat că problema prețurilor la gaz a fost exagerată artificial în mediul public. Aceasta a fost una dintre minciunile pe care Rusia le-a promovat chiar și în Uniunea Europeană. Toată lumea pare să intre în panică cu privire la posibilitatea de a ne descurca fără gazul rusesc, spune Parlicov. Cu toate acestea, după cum putem observa, chiar și Germania s-a adaptat la lipsa gazului din Rusia.
„Potrivit acestei narațiuni false, toate problemele ar dispărea dacă președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-ar duce la el și s-ar închina pentru a obține un preț bun la gaz. În realitate însă, în 2023 nu am cumpărat gaz de la compania rusă Gazprom, ci de pe piața europeană, iar prețurile au fost mai mici decât cele ale Gazprom.
Problema prețurilor la gaz a fost umflată artificial în sfera publică. Aceasta a fost una dintre narațiunile pe care Rusia le-a răspândit nu doar în Republica Moldova, ci și în Uniunea Europeană. Toată lumea intră în panică despre ce am face fără gaz rusesc. După cum puteți vedea, nici măcar Germania nu s-a prăbușit economic fără gazul rusesc”, a mai adăugat el.
60% dintre gospodăriile din Republică nu folosesc gaz pentru încălzire, ci lemne.
„Până la urmă, 60% din gospodăriile moldovenești își încălzesc locuințele nu cu gaz, ci cu lemne. Cu toate acestea, mulți cetățeni care nici măcar nu au folosit gaz s-au temut din cauza acestor narațiuni despre prețul gazului.
Trebuie să învățăm din asta și să explicăm foarte clar oamenilor că povestea gazului ieftin al lui Putin nu este adevărată. Ceea ce ne-ar ajuta cu adevărat să reducem facturile la gaze nu ar fi negocierile cu Putin, ci investițiile în eficiența energetică a clădirilor noastre. Peste 50% din energie este risipită în clădirile noastre.
Exact aici ne sprijină UE cu programe de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor publice și private din Republica Moldova”, potrivit lui Parlicov, citat de DW.