Șantajul s-a încheiat! Moldova nu mai vrea gaz rusesc. Guvernul vecinilor de peste Prut nu mai suportă „șantajul” impus de gigantul Gazprom din cauza dificultăților sale de plată a livrărilor, a declarat ministrul Energiei de la Chișinău.
Victor Parlicov, care a vorbit miercuri seară la televiziunea TV8, a declarat că Gazprom a furnizat din decembrie doar regiunii separatiste moldovenești Transnistria, susținută de Rusia, fără ca autoritățile centrale de la Chișinău să primească ceva.
Transnistria primește gaz rusesc fără să plătească
Parlicov a spus că Republica Moldova a reușit să asigure aprovizionarea datorită unor credite de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, transmite The Guardian.
Dar, a spus el, Transnistria nu a plătit niciodată Gazprom pentru gazul pe care îl primește.
„Transnistria nu a plătit pentru gaz înainte și nu plătește nici acum”, a spus Parlicov.
„Gazprom suportă datoriile de acolo. Dar când (restul Moldovei) primea gaz, compania rusă a recurs la tăieri de aprovizionare, la șantaj”, a precizat oficialul moldovean.
Moldova, acord cu Ucraina privind tranzitului mărfurilor
În cadrul unei ședințe de miercuri, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un acord cu Ucraina pentru simplificarea tranzitului de mărfuri pe calea ferată, relateaza TASS.
„Protocolul prevede eliminarea operațiunilor de control dublu, și, în unele cazuri triplu, de către serviciile de frontieră și vamale”, informează serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.
Schimbările vor viza în principal punctul de control Reni, care deservește portul moldovenesc Giurgiulești.
Anterior, președinții Republicii Moldova și Ucrainei, Maia Sandu și Volodimir Zelenski, au convenit să organizeze pe teritoriul republicii coridoare speciale de transport pentru tranzitul mărfurilor către Ucraina. În plus, linia de cale ferată Basarabeasca-Berezino a fost restaurată vara trecută, ceea ce a făcut posibilă creșterea fluxului de mărfuri din porturile de pe Dunăre.
Înțelegere pentru construirea unor apeducte
Guvernul României a aprobat miercuri un protocol privind un acord semnat încă din 2021 cu Republica Moldova. Acest acord se referă la reglementarea construirii unor apeducte cu subtraversarea râului Prut.
Potrivit unui comunicat al Executivului, Protocolul a fost semnat în 10 noiembrie 2022, la Iaşi, şi prevede amendarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Chişinău la 20 mai 2021.